• 13/09/2024

Uit Aleppo gevluchte Ahmad Sheer exposeert in de Bijl in Zoersel

ZOERSEL – Vanaf morgen 3 februari stelt Ahmad Sheer tentoon in cultuurhuis de Bijl in Zoersel. Vanavond werd de tentoonstelling geopend met een inleiding van Marijke Hellemans, conservator van het Prentenkabinet van Museum Plantin-Moretus.

 

Ahmad Sheer werd geboren in het Syrische Aleppo maar ontvluchtte het land in 2017. Momenteel woont hij in Antwerpen waar hij naarstig aan zijn oeuvre werkt. 

 

Sheer: ‘Wist u dat het licht in Vlaanderen radicaal anders is dan in Syrië, dat er verschillende schakeringen bestaan van blauw, grijs en turkoois?’

 

Aan de hand van zijn schilderijen construeerde hij het verhaal rond Gilgamesh dat nu te bewonderen is in cultuurhuis de Bijl.

 

Ahmad zegt dat hij Syrië niet wilde verlaten, maar dat hij niet kon deelnemen aan de moordpartijen en de martelingen die zijn eigen volk werden aangedaan.

Sheer: ‘De oorlog was niet alleen tussen Syriërs. Zo is het begonnen, en zo had het ook moeten zijn.’

 

‘Maar toen mengde Rusland zich in het conflict om zijn bondgenoot te verdedigen en hem te helpen met luchtwapens.’

De Russische ‘Operatie Syrië’ werd gelanceerd twee maanden nadat Ahmad het land had verlaten.

 

En wat de kunstenaar van ver zag was een militaire operatie die de machtsverhoudingen in het conflict onomkeerbaar zou verschuiven.

 

Ahmad zegt dat zijn werk is gevormd door wat hij uit de eerste hand heeft beleefd, maar ook door wat zijn land heeft meegemaakt in de oorlog.

 

Mythen en heldendichten zijn eerder symbolische verhalen, die iemands gevoelens, dromen en kijk op de wereld overbrengen.

 

Het Gilgamesj-epos weerspiegelt onze visie op de dood en onze angst om naar een onbekende wereld te gaan.

 

Het vertelt ook over de zoektocht naar onsterfelijkheid. Dit epos is gebaseerd op twee hoofdpersonen: koning Gilgamesj en zijn vriend Enkidoe.

 

De angst voor de dood is een universeel gevoel dat waarschijnlijk blijft bestaan. We verlangen naar onsterfelijkheid of in ieder geval naar de eeuwige jeugd.

 

Het Gilgamesj-project van Ahmad Sheer is een poging tot persoonlijke lezing van dit epos. Hij ambieert om het eeuwenoude verhaal te verbinden met ons hedendaagse leven. Iedereen kan de ‘Gilgamesj’ in zichzelf en in het werk van Sheer vinden.

 

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 25 februari , op zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur in cultuurhuis de Bijl, Dorp 1. (EM / Foto’s Franky Michielsen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten