• 22/05/2024

UCoin zorgt voor financiële injectie in Antwerpse economie van 8,6 miljoen

ANTWERPEN – De introductie van de Antwerpen UCoin, een virtuele munt die uitsluitend benut kan worden bij Antwerpse handelszaken, zorgt voor een belangrijke injectie in de lokale economie. Sinds de lancering op 1 juni, vloeide 8 618 556 euro naar de Antwerpse ondernemers, waarvan het leeuwendeel naar de horeca en de kleinhandel.

De stad Antwerpen besliste dit voorjaar om consumptie bij lokale ondernemers te stimuleren. 16 000 stadsmedewerkers konden tussen 1 juni en 31 augustus met hun consumptiekrediet ter waarde van 300 euro terecht bij de Antwerpse handelszaken die zich registreerden in het systeem dat speciaal hiervoor werd opgezet. Dit consumptiekrediet werd uitgekeerd in de digitale munt ‘Antwerpen UCoin’.  In de praktijk kreeg de klant 66 procent korting op aankopen bij geregistreerde ondernemers.  Eén derde betaalt de stadsmedewerker uit eigen zak, twee derde met UCoins. Tot vrijdag 31 december krijgen medewerkers nog steeds een korting van 50 procent.  Het bedrag in UCoins wordt door de stad binnen 48 uur na aankoop aan de handelaar vergoed.

Op 9 juni trok de stad het initiatief door naar het brede publiek met ‘Ik koop Antwerps’, een online wedstrijd. Winnaars kregen een budget van 300 euro uitgekeerd, ook in ‘Antwerpen UCoin’ , besteedbaar tot 31 augustus aan dezelfde korting van 66 procent. Bijkomend criterium was dat er een overnachting in een Antwerpse verblijfslogies aan gekoppeld werd. Uit cijfers die schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis (N-VA) bekend maakte, blijkt dat na de introductie van de UCoins eind augustus meer dan 8,6 miljoen euro naar de lokale economie vloeide (opleg van de stad en van winnaars en stadsmedewerkers inbegrepen). Kennis: ‘‘Ik denk dat we van een groot succes mogen spreken. De Antwerpen UCoin bewijst zich als een uitstekend middel om de koopkracht te versterken en om een boost te geven aan de horeca. Iedereen kent de moeilijke omstandigheden waarin onze ondernemers hebben moeten werken in 2020 en 2021.’

Sinds de introductie van de UCoin werden 62 919 transacties genoteerd (tot 30 augustus). 56,6 procent daarvan gebeurden in de kleinhandel, 37,4 procent in de horeca, 5,5 procent  bij sportclubs en 0,5 procent in de cultuursector. Kennis: ‘665 handelaren noteerden voor 31 augustus een meeropbrengst van 1 000 euro, 305 meer dan 5 000 euro en 191 zaken zelfs meer dan 10 000 euro.’  ‘

‘Omdat we merken dat een groot deel van de UCoins aangewend wordt voor bezoek aan onze horeca, lanceren we naar aanleiding van  ‘Smaakmeesters’ een nieuwe wedstrijd ‘Ik koop Antwerps’. Ook nu zullen winnaars van een consumptiekrediet gevraagd worden om hun UCoins te activeren door een overnachting te boeken in een Antwerps hotel, B&B of een ander lokaal erkend verblijfslogies. De eigen bijdrage van de winnende deelnemer bedraagt één  euro per euro wedstrijdkrediet.’  ‘Ik koop Antwerps’ start  op woensdag 15 september en loopt af van zodra het krediet van 2,2 miljoen euro door deelnemers gewonnen is. De bestedingstermijn loopt van vrijdag 1 oktober tot vrijdag 31 december. Eventuele niet-gebruikte gelden vloeien terug naar de stadskas. Kennis: ‘Als iedereen daadwerkelijk zijn ontvangen UCoins gebruikt, kan veertien miljoen euro naar de Antwerpse ondernemers vloeien.  Meer info en een lijst van deelnemende handelszaken: https://www.antwerpenucoin.be/welcome. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten