• 20/06/2024

UAntwerpen zoekt vrijwilligers voor flexibele omgang met coronavaccins

WILRIJK – In de strijd tegen corona is een snelle vaccinatiecampagne van cruciaal belang. Maar vaccins produceren en leveren is een delicaat proces. Vier Belgische onderzoekscentra starten nu een studie om na te gaan of er met de goedgekeurde vaccins ‘flexibeler’ kan worden omgegaan.

Succesvolle vaccins zijn onontbeerlijk om de COVID-19-pandemie onder controle te krijgen. In België begint de vaccinatiestrategie vruchten af te werpen: mede daardoor gaan de coronacijfers in dalende lijn. Vaccinoloog Pierre Van Damme van UAntwerpen Campus Drie Eiken in Wilrijk: ‘Heel goed nieuws, want zo herwinnen we stapje per stapje onze vrijheid. In het Westen lopen de vaccinatiecampagnes nu vlot, maar op wereldvlak zijn we er nog lang niet. Om het virus echt een halt toe te roepen, moet er overal succes geboekt worden.’ Dat gebeurt best zo snel mogelijk, om eventuele nieuwe, nog gevaarlijkere, varianten geen kans te geven. Een versnelling van de wereldwijde vaccinatiecampagne is dus cruciaal. Van Damme: ‘Iedereen weet ondertussen dat het leveren van vaccins een erg delicaat proces is. Heel wat factoren kunnen leiden tot grote vertragingen van de vaccinatiecampagnes.’ Wetenschappers bekijken opties om het vaccineren te versnellen. Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg kan een flexibeler vaccinatieschema, waarbij vaccins in een lagere dosis of in een ander schema toegediend worden, voordelen bieden. Ook het toedienen van de tweede prik met een ander vaccin kan de campagne versnellen.

Onder leiding van de Universiteit Antwerpen zetten vier studiecentra nu de grootschalige nieuwe studie IMCOVAS op. Hoofdonderzoeker Katie Steenackers bij het Vaccinatiecentrum Campus Drie Eiken: ‘De vaccins van Pfizer-BioNTech, AstraZeneca en Moderna zullen tijdens de studie toegediend worden volgens een ander schema of dosering dan momenteel voorgeschreven in de bijsluiter.’

‘De deelnemers zullen worden toegewezen aan één van de twaalf verschillende groepen. Elke groep heeft een eigen schema. Zo zullen een aantal deelnemers bijvoorbeeld een eerste prik met AstraZeneca krijgen om enkele weken later een tweede prik met Pfizer te ontvangen. De grootschalige studie zal belangrijke info over de veiligheid en immuunrespons van andere schema’s en/of doseringen opleveren. Wanneer blijkt dat de immuunrespons voor een van de groepen lager dan verwacht is, zullen de studiedeelnemers alsnog een standaard vaccinatieschema ontvangen. De inzichten die uit deze studie zullen voortkomen, zijn cruciaal om vaccinatiecampagnes wereldwijd te kunnen versnellen.’

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen), het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Centrum voor Vaccinologie (UZ Gent) en Hôpital Erasme (Université Libre de Bruxelles) zoeken voor de studie vrijwilligers tussen achttien en 55 jaar. Er is geen placebogroep. Deelnemers mogen geen COVID19 hebben doorgemaakt en nog niet gevaccineerd zijn tegen het virus. De andere voorwaarden om te kunnen deelnemen vind je op https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/cev/vaccinstudies/studies/imcovas/. De studie duurt twaalf maanden. Vrijwilligers moeten in die periode zes keer op visite komen ofwel op Campus Drie Eiken in Wilrijk ofwel bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen en krijgen een vergoeding van 60 euro per visite. Info en aanmelden: www.uantwerpen.be/vaccinstudies-imcovas (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten