• 14/06/2024

UAntwerpen reikt eredoctoraten uit aan wetenschappers en kunstenaars

ANTWERPEN – Ook in 2022 reikt UAntwerpen eredoctoraten uit. Vijf buitenlandse wetenschappers, onder wie de ontwikkelaars van het Pfizer/BioNTech-vaccin, krijgen het bijzondere diploma.

De Antwerpse kunstenaars Anne-Mie Van Kerckhoven en Paul Van Hoeydonck mogen zich binnenkort eveneens eredoctor noemen.

De uitreiking van de eredoctoraten is een jaarlijks weerkerende academische hoogmis op de Universiteit Antwerpen. Omdat corona nog steeds voor de nodige onzekerheid zorgt, kiest de universiteit dit jaar voor een ietwat andere aanpak. Geen grote academische viering, maar zes kleinere plechtigheden op dinsdag 29, woensdag 30 en donderdag 31 maart.

Belangrijkste onderdeel van elke plechtigheid: de masterclass die de eredoctors zullen geven. Zo delen ze hun inzichten en kennis met studenten en geïnteresseerden. Elke masterclass zal via een livestream online kunnen meegevolgd worden.

Het eredoctoraat algemene verdiensten gaat naar Anne-Mie Van Kerckhoven (op de foto haar werk ‘Hemel en aarde’) uit Antwerpen en Paul Van Hoeydonck uit Wijnegem. Herman Van Goethem, rector van UAntwerpen: ‘Beide kunstenaars krijgen dit eredoctoraat voor hun uitzonderlijke rol en prestatie als beeldend kunstenaars in artistiek en cultureel opzicht, met een visionaire reikwijdte die kunst en wetenschap verbindt.’

Vier faculteiten reiken elk een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten uit: de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen brengt hulde aan prof. dr. Helmut Rechberger (Oostenrijk). Hij is expert op het vlak van het integreren van informatietheorie en klassieke thermodynamica in de beoordeling en voorspelling van de duurzaamheid van materiaalstromen en verwerkingstechnologieën.

Prof. Patricia J. Williams (Verenigde Staten) ontvangt het eredoctoraat van de Faculteit Rechten als erkenning voor haar expertise in het domein van race, gender, literature & law en haar uitzonderlijke bijdrage aan juridische en ethische debatten betreffende de maatschappij, wetenschap en technologie in het licht van de individuele autonomie en identiteit.

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen kiest voor prof. dr. Uğur Şahin en prof. dr. Özlem Türeci. Het eredoctoraat voor het Turks-Duitse koppel is een erkenning voor hun pionierswerk in de ontwikkeling en implementatie van de mRNA-technologie in de immunotherapie en vaccinologie, en in de ontwikkeling van het daarop gebaseerde Pfizer/BioNTech COVID-19 vaccin.

De Faculteit Sociale Wetenschappen betuigt eer aan prof. dr. Michèle Lamont (Canada). Zij ontvangt het eredoctoraat als erkenning voor haar expertise op het vlak van sociologie, meer bepaald sociologische vraagstukken over cultuur en sociale ongelijkheid, maar ook omdat zij een belangrijke academische stem is in het publieke debat over thema’s als sociale verandering, inclusie en diversiteit. (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten