• 14/04/2024

UAntwerpen eerde haar eredoctors, Otobong Nkanga en Rik Devillé

ANTWERPEN – Een veelzijdige kunstenares die intercultureel wil helen en verbinden, en de man die van de strijd tegen het misbruik in de Kerk zijn levenswerk maakte: vandaag kreeg  UAntwerpen er twee bijzondere eredoctors algemene verdiensten bij. Ook vier buitenlandse topwetenschappers werden in de bloemen gezet.

De plechtige uitreiking van de eredoctoraten is één van de academische hoogmissen op UAntwerpen. Er was in de eerste plaats de officiële ceremonie, maar daar stopte het niet: de eredoctors gaven ook een masterclass en deelden zo hun expertise met de Antwerpse wetenschappers, met de studenten en met het werkveld.

UAntwerpen-rector Herman Van Goethem: ‘Met het toekennen van een eredoctoraat krijgen onze eigen professoren de kans om uiterst bekwame vakgenoten te eren. De masterclass geeft een breed publiek de kans in contact te komen met excellente wetenschappers uit de hele wereld.’

Vier buitenlandse onderzoekers ontvingen een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten, twee laureaten krijgen een eredoctoraat voor algemene verdiensten. De nieuwe eredoctors algemene verdiensten zijn Otobong Nkanga en Rik Devillé. Die laatste was wel afwezig wegens ziekte.

Otobong Nkanga is een Nigeriaans-Antwerps beeldend kunstenaar. Haar oeuvre is een veelzijdig palet met daarin onder meer tekeningen, performances, sculpturen en andere media.

Van Goethem: ‘Otobong is een van de belangrijkste kunstenaars van het moment. Ze had onder meer tentoonstellingen in Tate Modern in Londen, Biennale d’art contemporain in Lyon en het MUHKA in Antwerpen. Ze onderzoekt de interculturele diversiteit, waarbij ze het herstellende potentieel van connectiviteit bespeelt, op zoek naar een meer leefbare toekomst.’

Priester Rik Devillé strijdt al vele jaren tegen het misbruik in de katholieke Kerk. Van Goethem: ‘Onze universiteit geeft Rik een eredoctoraat als erkenning en uit dankbaarheid voor zijn steun aan de slachtoffers van kindermisbruik in de Kerk, en voor zijn inspanningen om dat misbruik te benoemen en aan te klagen.’

Vier onderzoekers krijgen een eredoctoraat voor wetenschappelijke verdiensten:

De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen eerde  prof. dr. Christopher Butler (University of Oxford). Hij is een autoriteit op het vlak van onderzoek naar infectieziektebestrijding in de context van antimicrobiële resistentie en andere pandemieën.

Prof. dr. Paul Cotter (University College Cork) kreeg een eredoctoraat van de Faculteit Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen. Hij blinkt onder meer uit op het gebied van de microbiologie van gefermenteerd voedsel.

Het oog van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen viel op prof. dr. Marc Koper (Universiteit Leiden), als erkenning voor zijn expertise in het gebied van de elektrochemie en in het bijzonder voor zijn bijdrage aan de elektrokatalyse.

De Faculteit Rechten koos voor prof. Katharina Pistor (Columbia Law School), als erkenning voor haar baanbrekend werk op het gebied van recht, vermogensvorming en ongelijkheid.

Danielle VERBUEKEN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten