• 12/07/2024

UAntwerpen brengt podcasts over festivalzomer en tips met studiekeuzes

ANTWERPEN – Twijfel jij ook nog over wat je volgend jaar gaat studeren? Weet je niet goed of een studie aan de universiteit iets voor jou is?

Universiteit Antwerpen lanceert een podcastreeks, speciaal voor twijfelaars. Elke aflevering praten experten van UAntwerpen over een festival en alle bijhorende aspecten, waardoor de reeks je ‘wijzer’ maakt, maar ook een studierichtingaanwijzer kan zijn.

Vanaf morgen donderdag 30 juni verschijnt tweewekelijks een aflevering van de podcastreeks Wijzer. Per aflevering laten twee professoren of onderzoekers van UAntwerpen hun licht schijnen op bepaalde aspecten van dé zomeractiviteit bij uitstek: festivals.

Zo hebben socioloog Walter Weyns en experte cultuurmanagement Annick Schramme het in de eerste aflevering over Rock Werchter en het belang van een uitlaatklep voor de bezoekers en werk voor muzikanten.

In de daaropvolgende afleveringen komen onder meer het meten van de menigte op de Gentse Feesten aan bod.

Theaterwetenschapper Benjamin Verhoeven komt dan weer vertellen over de creatie van magie op Tomorrowland.

In totaal gaat het om vijf afleveringen. Die worden telkens gelanceerd in de aanloop naar een festival.

De bedoeling van de reeks is vooral om te tonen hoe alledaags wetenschap is, maar ook om studenten een studie te helpen kiezen.

Uit de recentste wetenschapsstudie van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie van de Vlaamse Overheid blijkt namelijk dat één op de tien Vlamingen wel het belang van wetenschappelijk onderzoek erkennen, maar het tegelijkertijd nogal ingewikkeld en abstract vinden.

Fien Gilis, bedenker van de reeks: ‘Met de reeks willen we onder meer aantonen dat je als wetenschapper vaak creatieve oplossingen moet bedenken voor levensechte vraagstukken, denk maar aan de voorbije pandemie, en zo dus écht wat kunt bewijzen voor de maatschappij.’

Het idee van de Universiteit Antwerpen om met een eigen podcastreeks te starten, komt voort uit het feit dat hun studiekeuze-enquête aantoont dat 22 procent van de potentieel toekomstige studenten hun studiekeuze pas maakt tijdens de zomervakantie.

Rector Herman Van Goethem: ‘Op de infodagen in het voorjaar zijn er al heel wat studenten die een eerste keer komen kennismaken met (het leven op) de universiteit, maar ook in de zomervakantie hakken velen nog een knoop over hun studieplannen door. Podcastreeksen winnen aan populariteit, en met Wijzer maken we studenten wegwijs met een thema dat aansluit bij hun leefwereld.’ (EM / Foto Colin LLOYD)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten