• 28/02/2024

UA Wilrijk kreeg 2,6 miljoen Europese subsidie voor strijd tegen coronavirus

WILRIJK – Wetenschappers over heel de wereld zetten alles op alles in de strijd tegen het coronavirus. UAntwerpen rijdt mee in de kopgroep: de Antwerpse universiteit staat in de top vijftien van universiteiten die het meeste COVID-gerelateerde onderzoeks-financiering van de Europese Unie krijgen.

Tegen eind 2020 zal de Europese Unie één miljard euro hebben geïnvesteerd in research en innovatie in de strijd tegen COVID-19. Dusver gaat het om bijna 460 miljoen euro uit Horizon 2020, de portefeuille van de EU voor onderzoek en innovatie. De gesteunde projecten zijn heel divers: het gaat over behandelingen en vaccins tegen corona, maar ook rond dataverzameling, nieuwe technologieën en over hoe Europa en de wereld zich kunnen voorbereiden op eventuele toekomstige pandemieën.

In de strijd tegen het virus spelen ook de universiteiten, zoals de Universiteit Antwerpen, een belangrijke rol. Mensen als Pierre Van Damme (vicedecaan Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen Campus Drie Eiken Wilrijk), Herman Goossens (hoogleraar medische microbiologie op Campus Drie Eiken en diensthoofd klinische biologie UZA Edegem) , Erika Vlieghe (hoofddocent instituut globale gezondheid aan het Intituut voor Tropische Geneeskunde in de Nationalestraat en diensthoofd algemene inwendige geneeskunde, infectieziekten en tropische ziekten aan het UZA) en Niel Hens (hoogleraar infectieziektenepidemiologie en –diagnostiek Campus Drie Eiken) stellen hun expertise dagelijks ter beschikking van de overheid en van de media, maar ze leiden tegelijkertijd ook heel wat onderzoek naar het virus.

Europa maakte een top vijftien van universiteiten en onderzoeksinstellingen die financiering kregen voor COVID-19-gerelateerde projecten in het kader van Horizon 2020. UAntwerpen en de KU Leuven staan mooi gepositioneerd. De Antwerpse universiteit kreeg tot dusver 2,6 miljoen euro Europese financiering en staat hiermee op de vijftiende plaats.

Met de onderzoeksgroep VAXINFECTIO beschikt UAntwerpen over een expertise op het vlak van infectieziekten. De behandeling en preventie van bacteriële en virale infecties is de focus van het project. Hierbij komen anti-tumor afweerreacties bij witte bloedcellen, de verspreiding van ziektes, de evaluatie van vaccinaties en vaccinatieprogramma’s, antibioticaresistentie en de socio-economische aspecten van antibiotica gebruik aan bod. Drie van de door Europa gefinancierde projecten worden binnen deze groep uitgevoerd. Prof. Herman Goossens leidt de RECOVER-studie. In dit project wordt het virus geanalyseerd bij gezondheidswerkers en hospitalen in verscheidene Europese landen, onder meer om nieuwe diagnostische testen te ontwikkelen, de staalnames en analyses te optimaliseren en de zorgverlening in de strijd tegen COVID-19 te verbeteren.

Anne Adams, diensthoofd van het Grants Office op UAntwerpen Campus Middelheim (zie foto): ‘Maar UAntwerpen bestudeert het coronavirus ook uit heel andere invalshoeken. De sociale wetenschappers van het onderzoeksinstituut CEMIS bijvoorbeeld onderzoeken de impact van het virus op kwetsbare groepen in de samenleving. Ze brengen de strategieën in verscheidene Europese landen in kaart en analyseren ze, om daar lessen voor de toekomst uit te trekken. Die interdisciplinariteit is één van de redenen waarom onze universiteit zo sterk scoort op het vlak van corona-gerelateerd onderzoek.’ CEMIS is een nationaal en internationaal gewaardeerd en interdisciplinair onderzoekscentrum dat zich toelegt op onderzoek, vorming en academische dienstverlening op het vlak van migratie, integratie en interculturele thema’s in maatschappelijke domeinen zoals onderwijs, arbeidsmarkt, welzijn, gezin, gezondheid en recht. (EM / Foto Universiteit Antwerpen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten