• 07/12/2023

UA Wilrijk en UZA onderzoeken impact olijven op hartziekten en heeft je nodig

WILRIJK – Met ongeveer 40 000 overlijdens per jaar blijven hart- en vaataandoeningen de belangrijkste doodsoorzaak in België. Onderzoeksgroep NatuRA (UAntwerpen) op Campus Drie Eiken in Wilrijk onderzoekt daarom, samen met enkele artsen van het UZA, wat de invloed is van olijven op deze aandoeningen. Het doel van deze studie is een bijdrage leveren aan het inzicht in de behandelingsopties van verhoogde bloeddruk en hoge cholesterolwaarden.

Is je bloeddruk soms verhoogd? Heb je ook al wel eens onder uw voeten gehad van je huisarts omdat je cholesterolwaarden te hoog waren? Wel, dan maak je meer kans op het krijgen van hart- en vaataandoeningen (bijvoorbeeld  beroerte, hartaanval). Maar plantenextracten op basis van olijf zouden dit kunnen verminderen, want van specifieke olijfoliepreparaten is bekend dat ze het risico op hart- en vaataandoeningen verminderen wanneer zij een hoog gehalte aan polyfenolen bevatten. Polyfenolen zijn gezonde componenten die planten aanmaken om zich te beschermen tegen straling van de zon en microbiële infecties. Deze componenten zouden ook voor de mens positieve effecten kunnen hebben, onder meer op schadelijke effecten van cholesterol en bloeddruk.

Om na te gaan of olijfextract effectief het risico op hart- en vaatziekten vermindert, voeren onder meer prof. Nina Hermans en assistent prof. Stef Lauwers van de onderzoeksgroep NatuRA (Faculteit Biomedische, Farmaceutische en Diergeneeskundige Wetenschappen) samen met prof. Johan Bosmans van de dienst Cardiologie van het UZA een klinische studie die bestudeert of olijfextract wel degelijk onze bloeddruk en cholesterolwaarden op korte termijn kunnen verlagen.

Om waardevol en betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek te doen, is het belangrijk dat voldoende mensen deelnemen aan de olijfstudie. NatuRA is daarom nog op zoek naar mannen en vrouwen tussen de achttien en 70 jaar met hoge cholesterolwaarden en een verhoogde bloeddruk, die een sleutelrol willen spelen in dit belangrijk onderzoek. Let wel op: potentiële deelnemers mogen geen voedingssupplementen of medicatie nemen die de cholesterolspiegel beïnvloeden.

Wat staat je te wachten als je deelneemt? Elke deelnemer krijgt willekeurig één van deze drie behandelingen gedurende acht weken: tensiofytol (gestandariseerd olijfextract) of cholesfytol NG (plantaardig combinatiepreparaat) of een placebo.

De bedoeling is dat de deelnemer, tijdens die acht weken, drie capsules inneemt bij het avondmaal. Daarnaast wordt er zowel aan de start van het onderzoek als op het einde ervan een bloedstaal afgenomen. Op diezelfde momenten zal ook de bloeddruk gemeten worden en vult de deelnemer een korte vragenlijst in. Na vier weken volgt er ook al een tussentijdse bloeddrukmeting die bij de deelnemer thuis gebeurt.

Tijdens de controle(s) wordt er een bloedstaal afgenomen en de bloeddruk gemeten. Daarnaast vult de deelnemer ook een korte vragenlijst in. Je inschrijven via https://forms.uantwerpen.be/nl/natura/olijfstudie/?_ga=2.199063407.1518482981.1650740694-245085119.1622890729.  Meer info: www.uantwerpen.be/olijfstudie. (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten