• 19/06/2024

UA test vertrouwen in versoepelingen – Creatief en groen voor Merksem

WILRIJK – De coronacijfers evolueren in de juiste richting: het ziet er dus goed uit voor de voor woensdag 9 juni geplande versoepelingen. Wat denkt u over die versoepelingen? En zorgen de al doorgevoerde versoepelingen ervoor dat mensen zich om andere redenen laten testen op corona? Deze en andere vragen krijgt u vandaag voorgeschoteld tijdens een nieuwe ronde van de Grote Coronastudie van UAntwerpen.

Twee weken geleden namen iets meer dan 20 000 Belgen deel aan de enquête. Deelnemers krijgen opnieuw vragen over heel diverse aspecten van de pandemie voorgeschoteld. Deze keer kijken de wetenschappers met bijzondere interesse uit naar de antwoorden op de vraag waarom mensen een coronatest laten/lieten uitvoeren.

Prof. Philippe Beutels, onderzoeker bij UAntwerpen Campus Drie Eiken Wilrijk: ‘De laatste drie maanden zien we geen grote veranderingen optreden in de redenen waarom testen worden afgenomen. En dat ondanks het feit dat sneltesten gepromoot worden, en ook via de bedrijven ter beschikking gesteld worden.’

‘Bovendien zouden we kunnen verwachten dat meer en meer mensen zelftesten zouden gebruiken om risicovolle activiteiten te kunnen doen. Voorlopig merken we dat uitsluitend op het vlak van reizen op, wanneer dit soort van testing een minder vrijblijvend karakter heeft en een voorwaarde kan zijn om op reis te kunnen gaan.’

De onderzoekers zijn ook benieuwd naar de mening van de Belgen over de aangekondigde versoepelingen vanaf 9 juni. Als het aantal patiënten op intensieve zorgen voldoende afneemt – de curve evolueert momenteel in de juiste richting – mag de horeca op die dag binnen openen, mensen zullen thuis vier bezoekers mogen ontvangen, indoor evenementen met maximaal 200 personen kunnen dan opnieuw georganiseerd worden…

Ondertussen zijn de onderzoekers ook benieuwd hoe het gesteld is met het vertrouwen in de overheid en de experten, want dat is sinds Nieuwjaar alleen maar afgenomen. De Grote Coronastudie kan opnieuw worden ingevuld tot 22 uur via www.corona-studie.be.

Onder het motto ‘uw idee is geld waard’ kunnen bewoners van Merksem een project realiseren in hun straat, buurt of wijk. Zo wordt het samenleven er aangenamer. Uit de inzendingen werden twee projecten gekozen en goedgekeurd.

De bewoners engageren zich om hun idee nog dit jaar zelf uit te werken en te realiseren. Er wordt in totaal 10 000 euro projectsubsidie onder de twee projecten verdeeld.

Bewoners uit de buurt ’t Dokske (zie foto) gaan de creatieve toer op met hun project Empathy Flags. Samen met kunstenaars maken ze kleurrijke vlaggen die vrolijk zullen wapperen in de straten van ’t Dokske en zo de buurt opfleuren.

De bewoners van Van Praetlei kiezen voor een groene straat. Ze steken samen de handen uit de mouwen en maken plantenbakken om een aantal boomvakken waar nu niets groeit te vergroenen. Zo brengen ze kleur en gezelligheid in de straat. (EM / Foto Antwerpen Morgen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten