• 20/05/2024

UA-studie: Belgen zouden graag meer mensen zien en dat zal mogen

WILRIJK – 47 procent van de 31 000 deelnemers aan de Grote Coronastudie willen liefst met meerdere mensen kunnen afspreken. Alles ziet ernaar uit dat morgen hun wensen deels in vervulling zullen gaan. In de wandelgangen van de Wetstraat kon vandaag worden vernomen dat het aantal mensen dat we buiten mogen zien (nu vier) zal worden opgetrokken. Alleen is nog niet duidelijk of dat naar acht, tien of twaalf zal zijn.

28 procent heeft als grootste wens dat men binnen meer dan één bezoeker mag ontvangen – maar dat zal niet mogen – negentien procent wil buiten met  meer dan vier personen afspreken, elf procent zou graag een terrasje doen, zes procent wil plezierreizen of uitstappen doen en vijf procent hoopt met meer dan één persoon te mogen winkelen.

Met meer mensen kunnen afspreken (binnen of buiten) wordt dus het vaakst als eerste geantwoord wanneer mensen de vraag krijgen welke activiteit ze het eerst willen hervatten. Elke deelnemer mocht maximaal vijf activiteiten aanvinken. De top vijf, waarbij de percentages verwijzen naar het aantal deelnemers dat de activiteit in hun top vijf zet: een terrasje doen op café of restaurant (71 procent), bezoek van meer dan één persoon binnen (65 procent), met meer dan vier mensen afspreken buiten (58 procent), reizen en uitstappen maken naar het buitenland (40 procent) en binnen op restaurant kunnen gaan (39 procent).

Met meer dan 31 000 waren ze afgelopen dinsdag, de deelnemers aan de 31ste golf van de Grote Coronastudie. Dat zijn zowat 10 000 deelnemers meer dan twee weken geleden. Koen Pepermans (zie foto) , sociaal wetenschapper op UAntwerpen: ‘Bovendien was het voor tien procent van de respondenten de eerste keer dat ze de bevraging invulden. De coronacrisis sleept nu bijna een jaar aan, maar ook nu nog is het bijzonder interessant om via deze enquête te achterhalen hoe de Belgen denken over de coronacrisis in al haar aspecten.’

De Grote Coronastudie, een initiatief van UAntwerpen, heel wat vragen al van bij het uitbreken van de crisis voorgelegd aan de deelnemers.  Deze week waren er tevens enkele vragen over de mogelijke versoepelingen.  Er is natuurlijk een verschil tussen willen doen en kunnen doen. Gevraagd naar wat ze verwachten het snelst opnieuw te kunnen doen, antwoorden de deelnemers in dalende volgorde: met meer dan vier mensen buiten afspreken, competitiesport buiten, scholen secundair volledig open en winkelen met meerdere personen. De meerderheid van de deelnemers houdt er rekening mee dat grote familiefeesten op korte termijn nog niet mogelijk zullen zijn.

Duidelijk meer mensen gaven de afgelopen twee weken een hand of een kus aan iemand buiten het eigen gezin. Er werd meer fysiek contact gemaakt dan tijdens de feestdagen. Samen buiten van het mooie weer genieten kan een mogelijke verklaring zijn, maar ook dan blijven de basisregels van het grootste belang.

De vaccinatiebereidheid blijft onveranderd groot: 83 procent zal zich waarschijnlijk of zeker laten inenten. De meest betrouwbare bronnen voor info over vaccin(atie) zijn de huisarts, de apotheker en de wetenschappelijke experten. We zitten met zijn allen weer iets minder goed in ons vel in vergelijking met twee weken geleden. Die evolutie is het duidelijkst bij de studenten: velen onder hen hadden twee weken geleden een lesvrije week, nu wacht hen een tweede semester met voorlopig nog steeds hoofdzakelijk online onderwijs. (EM  / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten