UA deed onderzoek naar pestervaringen , ridderverhalen bij erfgoedbib
ANTWERPEN – Gepest worden kan meteen na de feiten leiden tot mentale gezondheidsproblemen, zoals het hebben van een negatief zelfbeeld of je depressief of eenzaam voelen. Een team van onderzoekers uit België en Nederland toont nu aan dat er ook langetermijngevolgen zijn bij jongvolwassenen die tijdens de adolescentie zowel online als offline gepest werden.
Onderzoekers van UAntwerpen, Universiteit van Tilburg en Open Universiteit Heerlen bevroegen meer dan 1 600 Vlaamse en Nederlandse jongvolwassenen tussen achttien en 26 jaar over hun pestervaringen tussen de leeftijd van tien tot achttien jaar en over hun huidige mentale gezondheid. Prof. Sara Pabian van het Departement Communicatiewetenschappen aan de Stadscampus: ‘De huidige generatie van jongvolwassenen is de eerste generatie die zowel online als offline gepest is kunnen worden tijdens de kindertijd en adolescentie. Dat maakt hen een interessante groep om langetermijngevolgen te onderzoeken. Voormalige slachtoffers hebben vandaag, tijdens de volwassenheid, een minder positief zelfbeeld, hebben meer angst voor het leggen van sociale contacten, en zijn minder tevreden over hun leven in vergelijking met volwassenen die niet gepest zijn geweest.’ De onderzoekers zochten ook naar verklaringen. Vooral de huidige perceptie over de negatieve impact van deze nare gebeurtenissen lijkt belangrijk. Pabian: ‘Wie vaker en ernstig gepest is geweest, ervaart een grotere negatieve impact vandaag en een grote negatieve impact hangt dan weer samen met een lager mentaal welbevinden.’
Antwerpen was in de zestiende eeuw hét centrum van de boekdrukkunst in de Nederlanden en had een afzetmarkt over heel Europa. De Scheldestad speelde een belangrijke rol bij de verspreiding van de ridderroman, zowel in het Nederlands als in andere talen. In de expo ‘Helden in harnas. Ridderverhalen van Karel ende Elegast tot Don Quichot’ brengt de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience ridderromans uit de vijftiende en zestiende eeuw uit binnen- en buitenland samen naar de plek waar ze oorspronkelijk gedrukt zijn: Antwerpen.
Helden in harnas zoomt in op een scharnierpunt in de Europese literatuurgeschiedenis: de zestiende eeuw. Middeleeuwse verhalen werden gecommercialiseerd. Zo ook de ridderroman. De eerste ridderverhalen geschreven in de volkstaal vinden we in twaalfde-eeuwse handschriften. Na de intrede van de boekdrukkunst in Europa rond 1450 werden sommige verhalen op de drukpers gelegd. Er verschenen ook nieuwe ridderverhalen. Tegelijkertijd betekende het einde van de zestiende eeuw het einde van de ridderroman. In 1605 publiceerde Cervantes zijn parodie over de dolende ridder Don Quichot. Het boek luidt symbolisch het einde in van de ridderroman, of het begin van de moderne roman. In ‘Helden in harnas’ spelen een 50-tal buitengewone ridderromans uit die bloeiperiode de hoofdrol, waarvan de helft uit internationaal gerenommeerde collecties. Speciaal voor deze tentoonstelling komen unieke exemplaren uit onder meer de Bibliothèque nationale de France in Parijs over naar Antwerpen.
Je kan de tentoonstelling gaan bekijken tot zondag 23 januari 2022 van dinsdag tot zondag van 13 tot 17 uur in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience aan het Hendrik Consciendeplein 4, Antwerpen. Tickets zijn online te koop via www.consciencebibliotheek.be. (EM / Foto UAntwerpen)