• 14/06/2024

Woman have hair cutting at hair stylist during pandemic isolation, they both wear protective equipment. Hairdresser and customer in a salon with medical masks during virus pandemic. Working with safety mask

UA-Coronastudie: 40 procent van de deelnemers heeft al afspraak bij de kapper

WILRIJK – Vooral vrouwen en oudere mensen trekken zo snel mogelijk naar de kapper als die op zaterdag weer de deuren opent. Dat blijkt uit de Grote Coronastudie van UAntwerpen. De bevraging leert ook dat het specifieke vaccin dat mensen zullen krijgen, een steeds belangrijkere rol speelt voor mensen met vaccinatietwijfels.

Dinsdag stond de 30ste golf van de Grote Coronastudie op de agenda. Opnieuw namen 20 200 mensen deel aan de grootschalige bevraging, een initiatief van UAntwerpen, met medewerking van UHasselt, KU Leuven, ULB en een financieel duwtje van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Zoals steeds levert de analyse van de massale hoeveelheid data de nodige interessante vaststellingen op. De wetenschappers delen die informatie ook met de beleidsmakers.

58 procent van de mensen liet de voorbije twee maanden de coronacoupe vrolijk groeien. Allicht niet onverwacht kozen meer vrouwen (73 procent) dan mannen (40 procent) voor die optie. 42 procent van de respondenten ondernam wel actie: de meesten namen hun haar zelf onder handen of lieten dat doen door een huisgenoot. Twee procent deed toch een beroep op een professionele kapper. 40 procent van alle deelnemers heeft al een kappersafspraak in de komende weken of probeert zo snel mogelijk een afspraak te maken, vooral mensen boven de 35 en vrouwen.

Voor veel studenten stond er vorige week een lesvrije week op het programma. 37,9 procent ontspande zich in de mate van het mogelijke in de thuisomgeving. 11,5 procent ging op vakantie (in eigen land), 7,7 procent werkte. Opvallend: 32,3 procent van de studenten geeft aan thuis te zijn gebleven, maar zich nauwelijks te hebben kunnen ontspannen. Na een lange periode van verslechtering evolueerde het mentale welzijn in alle leeftijdscategorieën de voorbije twee weken opnieuw in de goede richting. Die positieve evolutie is het meest uitgesproken bij de studenten.

Kinderen onder twaalf jaar moesten een keuze maken op het vlak van vrijetijdsactiviteiten: ze mogen tijdelijk maar één hobby uitoefenen. De binnensporten lijden het meest onder die verplichte keuze: normaal beoefent 44 procent van de kinderen een sport in zaal, 17 procent kiest daar nu voor. Ook dans/muziek/woord (van 30 naar dertien procent) en de jeugdbeweging (van 35 naar achttien procent) zien tijdelijk veel minder kinderen. Bij buitensporten is de impact minder ingrijpend: van 29 naar achttien procent.  De vaccinatiebereidheid blijft hoog onder de ruim 20 000 respondenten: 84 procent zegt zich waarschijnlijk of zeker te zullen laten vaccineren. In de laatste bevraging geeft de helft van de twijfelaars aan dat hun twijfels gerelateerd zijn aan het specifieke vaccin dat ze zouden krijgen.

De belangrijkste reden om zich te laten vaccineren is zelf niet ziek worden (79 procent), maar dit is sterk leeftijdsafhankelijk: veel belangrijker voor oud dan jong. Ook een rol kunnen spelen in de maatschappij en versoepelingen mogelijk te maken (75 procent), het beschermen van kwetsbaren in de eigen omgeving (66 procent) en zelf meer vrijheid krijgen (55 procent) zijn belangrijke redenen om een prikje te laten zetten. (EM/ Foto Pixabay)

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten