• 24/07/2024

U trok in 2021 massaal naar ZOO Antwerpen en naar ZOO Planckendael

ANTWERPEN – De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) blikt voorzichtig positief terug op 2021, een tweede coronajaar. Ondanks een sluiting van twee maanden in 2021, kenden ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael een ongelooflijke aangroei van hun aantal abonnementen dat steeg met negentien procent. Een historisch record sinds 1843.

Ook de dagbezoekers vonden hun weg terug naar de ZOO en Planckendael. In coronajaar 2020 moesten beide dierentuinen noodgedwongen vijf maanden de deuren sluiten en ontvingen ze samen bijna een miljoen bezoekers (50 procent tegenover 2019). In 2021 noteerden beide parken een stijging van 70 procent met 1,7 miljoen bezoekers tegenover 2020. De coronacrisis betekende helaas het einde van ZOO Serpentarium, de enige reptielenzoo van het land.

Algemeen directeur Dries Herpoelaert: ‘Thuisblijvers herontdekten massaal het toerisme in eigen land en zagen een meerwaarde in een voordelig abonnement dat een heel jaar lang toegang geeft tot onze beide parken. De hartverwarmende steun van trouwe ZOO-fans vertaalde zich ook in succesvolle privé-initiatieven. Een prachtig gebaar.’ Met ‘Mijn ZOO’ gaven ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael hun abonnees een interactief digitaal platform waar ze als allereerste nieuws lezen over hun favoriete dieren, de tuin, het erfgoed,… In ZOO Antwerpen zorgde leeuwenkoning Nestor voor nageslacht. Maar liefst drie gezonde welpen werden geboren: Whisker, Waka en Winta. De drieling is niet alleen ongelooflijk schattig om naar te kijken, ze bezitten ook waardevolle genen. Maraboes Anatool en Svetlana zorgden voor een primeur in België: voor het eerst piepten er Afrikaanse maraboes uit het ei.

In ZOO Planckendael beviel bonobo Nayembi op Nieuwjaarsdag van Wakati. 2021 werd het jaar van de primeurs voor ZOO Planckendael. De grootste ooievaarskolonie van het land brak alle records met maar liefst 82 bezette nesten. 207 jonge ooievaars kregen een ring. Voor het eerst in de geschiedenis van het park werden een tweeling Afrikaanse stekelvarkens, een moormaki en drie bedreigde Noordelijke kaalkopibissen geboren. Later mocht Planckendael nog een Grévyzebra verwelkomen én kreeg leeuwin Lorena een welp. ZOO Planckendael investeerde in duurzaam vervoer naar het park. Vervuilende dieselbussen werden vervangen door duurzame CNG-bussen en het park verwierf een concessie voor een lounge van 1 500 vierkante meter in het vernieuwde Station van Mechelen. Vanaf 2025 wil ZOO Planckendael zijn bezoekers vanaf hun aankomst met de trein verwelkomen. De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen bleef investeren in evenementen. Tijdens de zomermaanden maakte de ZOOmerbar haar comeback. De lichtfestivals Alice in Wonderland in ZOO Antwerpen en Dinolights in ZOO Planckendael konden dit jaar wél plaatsvinden.

Wat 2022 zal brengen is moeilijk te voorspellen, maar de parken blijven vooruit kijken naar een toekomst met mooie plannen. Projecten die in 2020 on hold geplaatst werden, zijn dit jaar weer opgestart. Voor ZOO Antwerpen gaat dit over het afwerken van het Rundergebouw bij de neushoorns en het Jubileumcomplex met ruimte voor twee bedreigde, grote kattensoorten, de sneeuwluipaarden en de amoertijgers. In ZOO Planckendael is de bouw van een nieuw verblijf voor orang-oetans volop aan de gang en naast de berberapen krijgen de oude antilopenstallen een ware make-over. (EM / Foto KMDA)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten