• 17/07/2024

Twintigste editie van het topevenement ‘Victor JOT’ was weerom een voltreffer

EDEGEM – Het internationale badmintontoernooi ‘Victor JOT’ was dit jaar aan zijn 20e editie toe. Jeugdspelers uit 28 landen kwamen in Edegem en Kontich samen voor dit sportief treffen. Het hele paasweekend, van vrijdagmiddag tot maandag, werd in verschillende categorieën gestreden. Dit evenement is het grootste badmintontoernooi in zijn soort en een echte maatstaf voor andere belangrijke toerooien zoals het EK.

Dat de organisatie niet aan zijn proefstuk toe was, bleek uit de vlotte afwerking van het hele wedstrijdschema. Een dergelijk toernooi speelt zich niet alleen af op de sportvloer. Achter de schermen zijn een groot aantal vrijwillige medewerkers aan de slag, die als het ware onzichtbaar hun taak volbrengen.

Dit weekend traden maar liefst 451 jeugdspelers aan, en dat in de categorieën U11, U13, U15 en U17.

Het toernooi verwelkomde dit jaar weerom heel wat internationale toptalenten. Maar wie dacht dat België geen groot badmintonland is, mag zo stilaan dat idee herzien. Ons land is op het JOT steeds goed vertegenwoordigd, en ook dit jaar was dat niet anders. Deelnemers van Badminton Vlaanderen en Ligue Francophone Belge de Badminton verdedigden zich met volle overgave.

Maar liefst 28 landen waren vertegenwoordigd: België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Engeland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, India, Israël, Kroatië, Litouwen, Luxemburg, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Peru, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Schotland, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zwitserland en Zweden.

Met een totaal van 451 spelers in de categorieën U11 (43), U13 (98), U15 (170) en U17 (140) en wedstrijden in de disciplines enkelspel jongens en meisjes alsook dubbelspel jongens en meisjes maar eveneens dubbel gemengd kom je voor het hele tornooi aan nagenoeg 900 wedstrijden.

Wat kan badminton spectaculair mooi zijn – Kiara Var (Zwitserland) aan de slag – © OVIDKO (Ivo van de Korput)

De meer dan 70 vrijwillige medewerkers zorgden ervoor dat alles vlot verliep. Ze staken graag de handen uit de mouwen om net dat tikkeltje extra te geven en de deelnemers te voorzien van de beste verzorging. Het toernooi heeft ook oog voor duurzaamheid: ook hier speelt men op hoog niveau. Grotere, ingehuurde voertuigen zorgden voor de grotere verplaatsingen zodat minder wagens de weg op moesten. Door de stap naar administratieve digitalisering, werd de papierberg tot het strikt noodzakelijke teruggebracht. 

Foto boven: de scheidsrechters. Foto onder: de toernooimedewerkers

Je hoorde het geluid van piepende schoenen op de sportvloer, maar aan de officiële tafel werd een bijna identiek geluid geproduceerd bij het herstellen en conditioneren van de ‘geblesseerde pluimpjes’. Maar liefst 300 dozijn shuttles (3600 stuks dus) waren beschikbaar voor de wedstrijden.

Van de Belgische spelers haalde alleen Seppe Daemers de finale in de reeks BD-U15. Samen met Marvin Jakob Galan Mogensen uit Denemarken won hij de wedstrijd. In het dubbel gemengd XD-U15 ging nog maar eens het Deens duo met de hoofdprijs lopen.

Links boven: De enige Belgische finalist – Seppe Daemers – aan het werk. Rechts boven: Seppe samen met zijn dubbelpartner Marvin Jakob als winnaars op het hoogste schavotje. Onder: nagenieten van de overwinning samen met de coach.

Voor alle uitslagen klik – HIER.

OLVE BC is één van de grootste badmintonclubs van België, met ruim 300 leden. Jeugdspelers vormen ruim een derde van het ledenaantal. De club kent haar oorsprong in het OLVE-college van Edegem. Ze hoort in België tot de badmintonclubs met het hoogst aantal jeugdleden.

Jeugdwerking is dan ook het belangrijkste aandachtspunt van OLVE, met trainingsmogelijkheden vanaf een leeftijd van 5 jaar. Daarom wordt het inzetten op jeugd al jaren verder doorgetrokken naar dit internationaal toernooi voor jonge spelers. Naast de uitgebreide jeugdwerking, heeft de club 23 competitieploegen, die uitkomen op alle niveaus, van provinciale tot eerste nationale.

OLVE’s eigen talent op het toernooi: Gaelle De Cuyper

Op de afsluitende dag werd het wedstrijdschema in de categorieën U11, U13 en U15 afgewerkt. De laureaten werden gevierd en met de VIP-receptie liep het tornooi op zijn einde.

Alle jeugdspelers genoten met volle teugen

In een eerste artikel over het ‘Victor JOT Tournament’ gaven we vooral aandacht aan de Deense U17 spelers. Dit artikel krijgt vandaag zijn update met de mooie resultaten van hun U15 spelers. De link naar dit artikel vind hier .

Ivo VAN DE KORPUT.

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten