Tweemaal brons voor Stijn Desmet op WK shorttrack in Montreal
MORTSEL – Stijn Desmet (zie foto) uit Mechelen, geboren in Duffel en voormalig lid van Antartica Wilrijk en nu van Ice Diamond Deurne – heeft de bronzen medaille gewonnen op de 500 en de 1 500 meter op het WK shorttrack in Montreal. Desmet won zijn kwartfinale en halve finale op de 1 500 meter en werd in de finale uiteindelijk derde.
Op twee ronden voor het einde reed hij aan de leiding maar er was geen kruit opgewassen tegen de ongenaakbare Hongaar Shaong Liu, die op de Spelen in Beijing goud won op de 500 meter, brons op de 1 000 meter en brons op de gemengde aflossing. Stijn had in Montreal iets goed te maken, omdat zijn prestaties op de Spelen ietwat onder de verwachtingen bleven.
De bronzen medaille gaf Desmet vleugels. Hij had pech bij de loting van de kwartfinales voor de 500 meter . In zijn reeks startten alleen maar sterke racers maar toch won hij. In de halve finale reed hij een tactisch erg sterke wedstrijd. Hij reed constant in tweede positie, nam geen risico, en plaatste zich op die manier voor de eindstrijd.
In de finale kwam de opnieuw ongenaakbare Shaong Liu en Jun Seo Lee tegen maar ook de verrassende Fransman Quentin Fercq. Tot voor de laatste bocht leek Desmet naast het podium te grijpen maar toen viel Lee letterlijk weg en pakte onze landgenoot zijn tweede bronzen plak van de avond.
Zus Hanne, geboren in Wilrijk, had ook haar kwartfinale van de 1 500 meter gewonnen maar ging in de halve finale onderuit.
Hanne Desmet bewaart vooral goede herinneringen aan de tweede plaats die ze een jaar geleden op de 1 000 meter in Dordrecht tijdens de wereldtitelstrijd behaalde. Bovendien heeft Desmet veel zelfvertrouwen gekregen door het brons dat ze bij de Olympische Winterspelen in Peking op die afstand veroverde maar ook in de kwartfinales van de 500 meter kwam Hanne al in de eerste bocht ten val. Gelukkig voor haar was er een herstart. Een valse start meteen. Derde keer goede keer dan maar. Onze landgenote werd tweede. Maar uiteindelijk bleek ze toch nog last te hebben van haar corona-aanval enkele weken geleden. In de halve finale werd ze vijfde en laatste.
Met drie weken vertraging begonnen de Belgische shorttrackers aan de laatste klus van het seizoen. De Internationale Schaatsfederatie (ISU) besloot het tornooi vanwege de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne te verschuiven.
Dat dwong bondscoach Pieter Gysel tot improvisatie. Met Hanne en Stijn Desmet vertrok Gysel al een week geleden voor een kort trainingskamp naar Calgary, een van de weinige plekken waar eind maart veilig op de korte binnenbaan kan worden geschaatst. Coach Gysel moest het trainingskamp echter vroegtijdig verlaten nadat hij ernstig ziek werd. Broer en zus Desmet doen alles samen met de Nederlandse selectie, die in eigen land niet meer kon trainen. Na 20 maart was er geen ijsbaan in Nederland meer beschikbaar. Tot overmaat van ramp kreeg bijna iedereen corona, inclusief Hanne Desmet, waardoor ze twee weken niet kon trainen.
De vijf andere Belgische schaatsers,Tineke den Dulk, Ward Pétré, Rino Vanhooren, Warre Van Damme en Enzo Proost (geen inwoners van de provincie Antwerpen), bleven met coach Steven Peeters in Hasselt en reisden deze week rechtstreeks naar Montreal. Een week voor vertrek naar Canada pakten Vanhooren en Den Dulk in Hasselt nog de nationale titels mee; Van Damme zegevierde bij de junioren.
In de Maurice Richard Arena in Montreal werd het gezelschap herenigd. Voor het eerst sinds lang trad er tijdens de wereldtitelstrijd een mannenaflossingsploeg aan. In de wereldbekerreeks van het afgelopen najaar eindigde België als tiende. Acht landen kwalificeerden zich. Maar omdat Japan heeft afgezegd en Rusland is uitgesloten, kwam er een plek vrij.
Naast de afstandstitels is er ook een allroundtitel te winnen. Tijdens het kampioenschap sprokkelen de shorttrackers punten bij elkaar op de 1 500, 500 en 1 000 meter, waarna de top-acht van het tussenklassement elkaar treft in de superfinale over 3 000 meter. Op basis van de behaalde punten in die finale wordt daarna een eindklassement opgemaakt. De rijder met de meeste punten wint. De te behalen punten per afstand zijn 34-21-13-8-5-3-2-1. Die superfinale wordt morgen afgewerkt, samen met kwartfinales, halve finales en finale op de 1 000 meter en de aflossingsfinales.
Onze mannenploeg slaagde er niet in zich te plaatsen voor die eindstrijd al scheelde het niet veel. België pakte uit met vaste waarden Stijn Desmet en Ward Petré naast de jongeren Enzo Proost en Warre Van Damme. Korea was ongenaakbaar. Desmet, de man van de dag, pakte uit met een supersnelle laatste ronde, maar kwam centimeters tekort om ons land naar de allereerste teamfinale ooit te loodsen. Maar hoe dan ook werd het het dagje van Stijn Desmet, die morgen zijn 24ste verjaardag viert en zowaar uitzicht op een medaille in de allroundfinale. Zonder ongelukken wordt die gewonnen door Shaong Liu, de man met een Chinese vader en Hongaarse moeder. Hanne Desmet kan haar tornooi nog redden met een sterke 1 000 meter, haar geliefkoosde afstand.
Edwin MARIËN