• 22/07/2024

Tweede Wereldoorlog herdacht met fiets- en wandelroutes en activiteiten in de districten

ANTWERPEN – Stad Antwerpen organiseert, samen met verschillende partners, een reeks boeiende activiteiten rond de Tweede Wereldoorlog. Zo lanceert ze nu een fiets- en wandelroute rond het thema: Verzet in Antwerpen. Daarnaast vinden er nog tal van boeiende initiatieven plaats, die kaderen binnen ‘Antwerpen Herdenkt’.

Stad Antwerpen lanceert een nieuwe wandel- en fietstour over het thema: Verzet in Antwerpen. De wandeling doorheen het stadscentrum van Antwerpen en de fietstocht in de districten Deurne en Merksem leiden langs plaatsen die een cruciale rol speelden in het verzet. Beide routes laten de deelnemer kennismaken met de vaak vergeten verhalen van Antwerpse verzetslieden. De verhalen van verzetslui, onderzocht door het Felixarchief, worden verteld door een acteur zodat de wandelaar of fietser de gebeurtenissen mee beleeft. Deelnemers vinden de routes en bijhorende verhalen via de ErfgoedApp van FARO. Beide routes duren ongeveer twee uur. De fietstocht is vijftien kilometer lang en start aan de Ten Eekhovelei in Deurne. Het eindpunt van deze leerrijke tocht is in de Lakborslei. De wandeling van drie kilometer start aan de Otto Veniusstraat en eindigt aan de Rijnkaai.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA):  ‘De waardevolle bijdrage van het Antwerpse verzet in de strijd tegen de nazi-bezetting is te lang onbekend gebleven. De verzetslieden werkten in het geheim, wat ervoor heeft gezorgd dat het na de oorlog lang heeft geduurd voor hun verdiensten aan de oppervlakte kwamen. Dit jaar willen we in het Antwerpse herdenkingsbeleid ruimte maken om de vele verzetsdaden van zowel bekende als onbekende verzetslieden onder de aandacht te brengen van een breder publiek.’

​​De reizende pop-up expo Stolen Memory, een modulaire container, zet zich op de Oostendekaai naast het MAS. De expo vertelt het aangrijpende verhaal van tien gedeporteerde gevangenen en toont hun bezittingen, die bij hun arrestatie door de nazi’s werden afgenomen. Het gaat over horloges, sieraden, familiefoto’s en intieme kleine spullen. Organisator Arolsen Archives bewaart die bezittingen en gaat nu op zoek naar de rechtmatige eigenaars. Na een tour door verschillende Europese landen zoals Duitsland en Polen, heeft de expo zijn laatste stop aan het MAS. Bezoekers kunnen hier terecht van vrijdag 5 tot en met maandag 22 mei, telkens van 9 uur tot 17 uur.

​​​Op zaterdag 6 en zondag 7 mei stellen 24 huizen, scholen en buurtcentra in de districten Antwerpen, Borgerhout, Deurne en Hoboken hun deuren open voor persoonlijke verhalen uit de Tweede Wereldoorlog. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen over stadsgenoten op locaties die telkens betekenisvol zijn voor het verhaal dat er wordt verteld. Deelname is gratis, maar reserveren wordt aangeraden via www.antwerpenherdenkt.be. Tijdens een studiedag in het Felixarchief op woensdag 10 mei buigen verschillende academici en experts zich over de rol van het verzet in Antwerpen. Deelname is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan per mail naar stadsarchief@antwerpen.be.

Vijftien families en vier generaties gingen aan de slag om hun familieverhaal over de Tweede Wereldoorlog op papier te zetten. In een boek, een editie van de reeks Stadskronieken, geven ze antwoord op de centrale vragen: ‘Wat betekende de oorlog voor hun familie?’ ‘En hoe leven de oorlogsverhalen verder? ‘ Info: https://www.antwerpen.be/info/602a63438be2ce064d4c8f5b/stadskronieken%c2%a0. Deze initiatieven kaderen binnen Antwerpen Herdenkt. Alle initiatieven op www.antwerpenherdenkt.be. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten