• 17/07/2024

Tweede leven voor bomen in Merksem, Hoofdfrontweg drie dagen dicht

MERKSEM – In december van vorig jaar werden de bomen in de Gaston Berghmansdreef in Merksem gerooid. Een aantal waren al een hele tijd ziek en gezien de geplande heraanleg van de dreef werd gekozen voor een volledig nieuwe dubbele bomenrij van lindes. Die worden binnen enkele weken geplant.

Het hout van de oude bomen ging echter niet verloren en krijgt in Merksem een tweede leven in de vorm van acht zitbanken. Een primeur in de Antwerpse districten. Gilbert Verstraelen (Vooruit), schepen voor groen: ‘Het belang van bomen in een stedelijke omgeving kan niet genoeg benadrukt worden. Tijdens hun levensloop dragen zij positief bij aan een betere luchtkwaliteit en leefklimaat, een aangename leefomgeving en een hogere biodiversiteit. Maar ook wanneer zij afsterven en/of gerooid worden, hoeft het nog niet einde verhaal te zijn.’

Dood hout is een belangrijke schakel in de levenscyclus van andere planten en dieren. Wanneer gevelde bomen geen veiligheidsrisico vormen of hinder veroorzaken, laat de groendienst ze in parken, bermen en grote plantsoenen ter plaatse liggen. In sommige gevallen is dat niet mogelijk en wordt er gezocht naar andere manieren om afgestorven of zieke bomen een tweede leven te geven.  Verstraelen: ‘Een nieuw circulair initiatief is het verwerken van nog voldoende kwalitatieve boomstammen tot planken, tafels, zitbanken, bijenhotels,… District Merksem hecht grote waarde aan duurzaamheid en is daarom verheugd dat dat de iconische bomen van de Gaston Berghmansdreef werden omgetoverd tot acht comfortabele zitbanken.’ De zitbanken hebben een natuurlijke en robuuste look en staan in verschillende groenzones verspreid over het district. Uiteraard vind je er ook enkele terug in het Bouckenborghpark. Zo behouden de gevelde bomen hun band met het park en krijgen ze een tweede leven in hun natuurlijke omgeving.

Op 25 oktober 2021 startte de aannemer aan de werkzaamheden voor de heraanleg van de Krijgsbaan, met onder meer de aanleg van het warmtenet. In het kader van die specifieke werken zal de Hoofdfrontweg in Hoboken drie dagen afgesloten worden, meer bepaald van woensdag 16 tot en met vrijdag 18 februari.

Naast de werken aan riolering en de wegenis, zijn er bij de heraanleg van de Krijgsbaan ook de werken aan het warmtenet in opdracht van Fluvius. Dit warmtenet komt niet alleen onder de rijweg, maar ook een stuk onder het fietspad aan het Jaak Schramplantsoen. Dit zorgt dit keer ook voor enige hinder voor de verenigingen die op Fort 8 actief zijn. Onder voorbehoud van weersomstandigheden of onverwachte ontwikkelingen starten deze specifieke werken op maandag 7 februari en lopen ze tot maandag 28 februari. Tijdens de werken zal het fietspad aan het Jaak Schramplantsoen (kant Fort 8) niet toegankelijk zijn. Fietsers en voetgangers moeten oversteken en het voet- en fietspad aan de kant van de Moretusstraat gebruiken. Van 16 tot 18 februari wordt de Hoofdfrontweg tijdens de werkuren (van 6 tot 17 uur) afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen via een corridor wel door. Ook het fietspad naast Fort 8 blijft bereikbaar. Na de werkuren (van 17 uur tot 6 uur) is er terug een doorgang voor gemotoriseerd verkeer. (EM / Foto District Merksem)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten