Tweede fase ‘hellende en bellende’ vlakken gestart in Mechelen

 Tweede fase ‘hellende en bellende’ vlakken gestart in Mechelen

MECHELEN – Vandaag en morgen wordt in de Mechelse binnenstad de toegankelijkheid van een aantal commerciële panden ‘opgemeten’, dit in het kader van de tweede fase van het porject ‘Hellende en Bellende vlakken’. Ervaringsdeskundigen gaan aan de slag om zaakuitbaters te overtuigen gebruik te maken van de subsidies die de stad Mechelen voor dit project ter beschikking stelt .

Na het succes dat de eerste fase kende (Grote Markt en Onze-Lieve-Vrouwestraat) worden nu de Bruul, de Botermarkt, de Geitestraat en andere omliggende straten vergast met een bezoek. De volgende hellende en bellende vlakken worden opgeleverd voor de zomer van 2024.

De handelaars die meewerkten aan de eerste fase reageren alvast positief en zijn trots op hun hellend vlak. Het maakt de zaak aangenamer voor klanten om te bezoeken en het is een kleine moeite om deze te installeren.

Het lijkt voor iedereen evident om te gaan winkelen of op restaurantbezoek te gaan. Voor minder mobiele bezoekers, zoals rolstoelgebruikers, mensen met een rollator of kinderwagen, maar ook mensen die slecht te been zijn met een wandelstok, kan een drempel aan de ingang een onoverkomelijke hindernis vormen.

Van links naar rechts: Nina, Annick Verhaert, Laureline, Rina Rabau Nkandu, Charlotte Aelbrecht.

Charlotte Aelbrecht, Regionaal verantwoordelijke van Dito VZW, rolstoelgebruiker ten gevolge van een spijtig skiongeval dat zij op 17-jarige leeftijd kreeg, licht toe: ‘Elke drempel die hoger is dan twee centimeter kan voor sommige rolstoelgebruikers een obstakel betekenen. Zonder hulp kunnen zij die drempels niet overwinnen. Door het ‘opmeetinitiatief’ van vandaag kunnen wij interesse opwekken bij de handelaars. Wij geven hen een advies op maat … gevolgd door een gloednieuw hellend- of bellend vlak dat Dito komt installeren.’

Voor het aanspreken van de handelaars om hen te overtuigen mee te werken aan een toegankelijkere samenleving krijgt Charlotte hulp van Annick Verhaert die deel uitmaakt van de doelgroep, Laureline van Dito vzw en Nina van de Stad Mechelen.

Eerst handelaars overtuigen en sensibiliseren …

Rina Rabau Nkandu, (Voor Mechelen) schepen van toegankelijkheid : ‘Dito vzw is een vereniging voor personen met een handicap en personen met een chronische ziekte, die met hun netwerk deze mensen helpt naar een toegankelijke samenleving. De stad Mechelen sluit zich daar graag bij aan … De adviesraad ‘buitengewoon meedoen’ werkt dit jaar rond toegankelijke beleving. Ook andere evenementen zoals Maanrock, zullen toegankelijker gemaakt worden niet alleen door het vermijden van fysieke hindernissen maar eveneens door o.a. gebarentolken … Er is in de stad ook gewerkt rond dementievriendelijke horeca. Ook een sanitair plan waar mensen met een handicap rolstoel-toegankelijke toiletten kunnen vinden is uitgewerkt … Initiatieven als dit verhogen niet alleen de veiligheid: mensen zijn meer gemotiveerd om naar buiten te komen en onze stad te bezoeken. Dat doet deugd.

Opmeten en vaststellen van eventuele hindernissen …

Niet alle gebouwen kunnen structureel worden aangepast om een perfecte toegang te realiseren. Hier kan een – al dan niet wegneembaar – hellend vlak een oplossing bieden.

Een hellend vlak is iedereen wel bekend maar wat is een ‘bellend vlak’ ? Een bellend vlak is een draagbaar en verplaatsbaar (metalen) oprijvlak, in combinatie met een draadloze bel. Het mobiele oprijvlak wordt gelegd wanneer een persoon met een beperkte mobiliteit aanbelt. Na gebruik kan het oprijvlak gemakkelijk terug opgeborgen worden. Een permanente opstelling is uiteraard de beste oplossing.

Kleine ingrepen die een groot verschil maken …

Alle info over Dito vzw vind je hier.

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK