• 17/07/2024

default

Tweede deel van Scheldekaaien, met sport- en speelzones, geopend

ANTWERPEN – Het tweede deel van het vernieuwde openbaar domein in het deelgebied Sint-Andries en Zuid op de Scheldekaaien is geopend. Het gaat om de zone van 300 meter lengte aan de Schelde, tussen het daar al heraangelegde deel en de Sint-Michielstraat. Het gloednieuwe openbaar domein bestaat voornamelijk uit sport- en speelzones, waarbij de historische zuidflank van het vroegere Sint-Michielsbastion mee werd geïntegreerd.

Om tot een geheel te komen met het al vernieuwde deel is onder meer het huidige dijkpad doorgetrokken. Verder legde de stad er diverse zitplekken, een grote speeltuin, twee verharde sportvelden (basketbal en voetbal) en een skatezone achter de dijk aan. Zowel langs de zijde van de rijweg als langs de Schelde wordt extra groen voorzien met onder meer berk, esdoorn, zwarte els, tulpenboom, populier, eik, wilg en olm. Ook is de Sint-Michielskaai heraangelegd met een breed voetpad, een nieuw fietspad en een parkeerstrook. De bloklindes langs de gevels zijn vervangen door veldesdoorns waarvan de wortels meer plaats krijgen om te groeien. De leilindes langs het gerestaureerde havenhekwerk zijn bewaard.

In het kader van de realisatie van het Sigmaplan dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen vanuit de getijderivieren werd door De Vlaamse Waterweg nv ook de waterkeringsmuur vervangen door een glooiende dijk die mee in het openbaar domein is geïntegreerd. Door deze realisatie is er nu een aansluiting met de al gerealiseerde waterkering, waardoor een volledige lengte van ongeveer 1,1 kilometer waterkering op de vereiste hoogte gebracht is.

Annick De Ridder (N-VA), schepen voor stadsontwikkeling: ‘Exact vier jaar na het spetterende opstartfeest van de werken openen we nu het deelgebied Scheldekaaien Sint-Andries en Zuid. We zijn hier resoluut voor meer vergroening en verblauwing gegaan. Met de integratie van mooie nieuwe zitplekken, een speeltuin, sportvelden en skatezone is het hier nu heerlijk toeven aan het water én tussen het groen.’ In een derde fase start de heraanleg vanaf het zopas vernieuwde deel tot aan de Sint-Jansvliet. In dat stuk komt onder meer een tweede hondenloopzone.

Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van mobiliteit en openbare werken: ‘Vlaanderen investeert tot op heden 190 miljoen euro in het grootschalige Antwerpse Scheldekaaienproject. Investeringen die nodig zijn om de stad Antwerpen te beschermen tegen de krachten van de natuur. Het volledige project maakt deel uit van het Sigmaplan waarbij we Vlaanderen beter willen beschermen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren en tegelijk de waardevolle Scheldenatuur een boost geven.’ Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv: ‘In deze zone van de Scheldekaaien staan we op een kruispunt van innovatie en creativiteit, met een gestabiliseerde kaaimuur en een nieuwe waterkering geïntegreerd in een nieuw openbaar domein. Zo maken we van de Antwerpse kaaien een waterveilige én gezellige plek aan het water.’

De zuidelijke flank van het historische Sint-Michielsbastion is zichtbaar geïntegreerd in de kaaivlakte. Zo wordt een stukje van het DNA van de kaaien opnieuw zichtbaar. Dit bolwerk uit 1608 beschermde eeuwenlang de zuidzijde van de stad. De monumentale zuidflank werd na archeologisch onderzoek en restauratie ingepast als een verdiepte archeologische site langsheen de promenadedijk. Burgemeester Bart De Wever (N-VA): ‘Het Sint-Michielsbastion werd in 1608 aangelegd na de Val van Antwerpen en in volle strijd tussen de Noordelijke en de Zuidelijke Nederlanden om de controle over de stad. De versterkingen van vroeger kunnen nu benut worden als plaatsen voor ontmoeting en verpozing aan de Schelde.’

Voor de heraanleg van het volledige deelgebied Sint-Andries en Zuid werd een stedelijk budget van 8,6 miljoen euro voorzien in de meerjarenbegroting. Bijkomend investeerde het Europees fonds voor regionale ontwikkeling 864 900 euro. (EM / Foto Vespa)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten