• 20/06/2024

Tweede dag koers op Vlaamse wegen en opnieuw is Nathan op de afspraak

KUURNE – Kuurne-Brussel-Kuurne draait vaak uit op een spurt, schreven we gisteren nog. En dat wisten de jongens van Jumbo-Visma ook. Zes van de zeven renners die gisteren de boel domineerden tussen Gent en Ninove, imponeerden vandaag weer. En ook nu speelde Nathan Van Hooydonck (zie foto) uit Essen een hoofdrol. Even leek het erop dat hij de overwinning zou kunnen grijpen maar uiteindelijk werd hij tweede, na ploegmaat Tiesj Benoot.

Het mooie aan Kuurne-Brussel-Kuurne is dat de organisatoren niet alleen de ‘traditionele’ Vlaamse Ardennenhellingen aandoen maar ook opteren voor een ‘Le Bourliquet’ bijvoorbeeld: 1 300 meter lang met een maximaal stijgingspercentage van 15,3. Het was daar, op 84 kilometer voor de streep, dat Jumbo-Visma zijn slag sloeg. Tratnik, Benoot en Van Hooydonck reden achter de vroege vluchters aan en enkel Van der Hoorn (die deel uitmaakte van die kopgroep) en Oss konden aanhaken. Op een andere leuke, onontgonnen, helling – de Saint- Laurent, ook 1,3 kilometer lang met een maximale hellingsgraad van zeventien procent – ontstond een nieuwe kopgroep met Wellens, Mohoric, Van der Hoorn en het Jumbo-Visma-duo Benoot-Van Hooydonck. Niettegenstaande de voorsprong constant met de minuut flirtte bleven de vijf uit de greep van het peloton en hielden ze aan de meet 43 seconden boni over. Er eindigde nog één Antwerpenaar bij de top twintig; Dries Van Gestel uit Arendonk werd zeventiende.

Van Hooydonck: ‘Het seizoen kon niet mooier beginnen. Wat we vandaag en gisteren lieten zien was heel straf. Wat we doen lijkt misschien makkelijk maar is absoluut niet eenvoudig. We zien echt verschrikkelijk af, zowel op training als in de koers. Iedereen is enorm toegewijd en werkt het plan van de ploegleiding gehoorzaam uit. Alle jongens geloven erin. Soms klinkt dat plan heel ambitieus in de bus maar omdat het elke keer weer lukt, blijft iedereen erin geloven. Ik moest er even af en toen zei ik meteen tegen Tiesj: ‘niet meerijden met die mannen’ want twee op vijf is natuurlijk altijd een betere situatie dan één op vier. Tiesj heeft de boel dan ook stilgelegd en nadien zijn we vrij behoorlijk kunnen rond blijven draaien tot aan de aankomst. Op twintig kilometer voor de finish haalden we terug een voorsprong van 1’20”. Toen begreep ik dat ze in het peloton redelijk hard aan het afzien waren en toen wist ik dat we voorop gingen blijven.’

‘Noch ik, noch Tiesj, winnen vaak al heeft hij een groter palmares dan ik. We moesten er een harde koers van maken vandaag want we wisten dat als we de heuvelzone zonder al teveel overtuiging zouden aanpakken, Pedersen en De Lie zeker niet ver genoeg achterop zouden geraken en dat we dezelfde situatie zouden krijgen als vorig jaar. Dat wilden we vermijden. We hadden afgesproken dat Tiesj zou reageren op Wellens en ik op Mohoric. Nadien probeerden we een één-twee te doen. Toen Tiesj ging sprong Wellens er nog even achter en wist ik dat ik onmiddellijk op het wiel moest zitten.’

‘Het is leuk om eens op het podium te staan. Alleen, die Kwaremont vind ik niet echt lekker. Ik ben niet zo’n bierdrinker. Ik heb met Tiesj drie weken de kamer gedeeld op Tenerife. Om dan samen in de finale te rijden is echt een droom. Het Vlaamse wielerseizoen voorbereiden met een hoogtestage is dus echt wel de goede keuze maar een heleboel renners doen dat. Alleen wordt dat bij ons uitvergroot omdat wij wel heel goed presteren nadien. Die hoogtestage is helemaal uitgekiemd met een aangepast menu in het hotel en trainingen op maat, aangepast aan de conditie van de renners. Ik ben een knecht. Ik help renners als een Van Aert aan een overwinning maar ik krijg dezelfde begeleiding als Wout. Ik hoop dat we vertrokken zijn voor een lange reeks van successen maar we moeten vooral met onze voeten op de grond blijven. Morgen is gewoon een nieuwe dag en moeten we weer even hard werken als de anderen. Beginnen zweven is dodelijk.’ Nog meer goed nieuws voor Jumbo-Visma: in de O Gran Camino behaalde Jonas Vingegaard drie overwinningen op rij. Dinsdag opent het Waalse wielerseizoen met La Samyn.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten