• 12/07/2024

Tweede ‘Antwerpse’ medaille, nu voor Kasse – Belgian Lions 3×3 in halve finales

MORTSEL – Judoka Matthias Casse (zie foto) uit Hemiksem, geboren in Mortsel, heeft de bronzen medaille behaald in de klasse tot 81 kilogram. De kampen werd vannacht en vanochtend aandachtig gevolgd door familie en vrienden in Niel. De 24-jarige Casse won in de kamp om het brons met ippon van de Georgiër Tato Grigalashvili (IJF 3). Hij bezorgde België (en de provincie Antwerpen) zo een tweede medaille op deze Spelen, na het zilver van Wout van Aert in de wegrit.

In een heruitgave van de afgelopen WK-finale, die begin juni werd gewonnen door Casse, kreeg onze landgenoot eerst nog een bestraffing vanwege passief judo. Maar het nummer één van de wereld pakte vervolgens uit met een mooie overname en zwiepte Grigalashvili tegen de tatami: ippon. Eerder op de dag ging Casse in de halve finale onderuit tegen de Japanner Takanori Nagase (IJF 13), die in de golden score een waza-ari liet optekenen. In de golden score van de finale haalde Nagase het met waza-ari van de Mongoliër Saeid Mollaei (IJF 6). Japan heeft zo al vijf stuks judogoud op de teller in Tokio. In zijn eerste drie kampen van de dag trok Casse telkens aan het langste eind in de golden score, tegen achtereenvolgens de Puerto Ricaan Adrian Gandia (IJF 33), de Zweed Robin Pacek (IJF 28) en de Rus Alan Khubetsov (IJF 8).

De Lions, die in de groepsfase vier overwinningen boekten en drie nederlagen leden, spelen de halve finales van het 3x3basket. Ze eindigden als tweede in hun reeks door de nederlaag van Nederland tegen Letland.

Zelf wonnen ze tegen Polen met 16-14 en dit dankzij een koelbloedige Thibaut Vervoort van Basics Melsele Beveren, die België met een buzzer beater in de laatste seconde de overwinning bezorgde. Thierry Mariën van Basket Willebroek noemde hem ‘een nationale held.’ Toch zijn de basketters ook kritisch over hun spel. De Lions gaven een voorsprong uit handen en zetten pas in de allerlaatste seconde de wedstrijd weer naar hun hand. Merksemnaar Nick Celis van Oxaco Boechout bij Sporza: ‘We missen te veel lay-ups. Ik denk dat, als we die maken, we altijd drie à vier punten op voorsprong staan. Door de stress maken we het ons heel moeilijk. Het waren echt de open kansen die we missen en de moeilijke die we scoren. Ik hoop dat we die stress kunnen loslaten en de gemakkelijke baskets scoren. Dan gaan we toch comfortabeler naar het einde van die wedstrijden kunnen gaan.’ Ook Thierry Mariën was na afloop kritisch voor het spel van de Lions. ‘Je ziet het aan de manier waarop we de laatste minuten hebben gespeeld. Het was eigenlijk echt niet goed. Het was heel statisch.’ Als reden wijst hij naar de vermoeidheid. ‘We moeten ons daar mentaal over zetten, want het gaat alleen maar zwaarder worden.’ De Lions zwaaien Thibaut Vervoort wel veel lof toe. De held van de wedstrijd haalde met een buzzer beater in de laatste seconde de overwinning binnen voor België, nadat hij eerder al een beslissend schot lukte tegen Nederland. Vervoort heeft zelf ‘geen woorden’ voor zijn prestatie. ‘Maar ik hoop dat ze niet vergeten dat het echt een teamprestatie is. Het wordt beslist met één schot, maar we kunnen die match niet winnen zonder dat we die tien minuten vechten.’ Morgen wacht de Lions een rustdag. Rafael Bogaerts van Gembo Borgerhout: ‘Een enorme luxe voor ons. Want dit tornooi komt neer op conditie. Nu zullen we donderdag frisse benen hebben.’

De Belgische basketbalvrouwen zijn uitstekend begonnen aan het olympisch basketbaltornooi. In hun eerste groepsmatch versloegen ze Australië met 85-70 in de Saitama Super Arena. Emma Meesseman blonk bij de Belgian Cats uit met 32 punten, negen rebounds en vijf assists.

De Cats, die hun olympisch debuut vierden, waren niet onder de indruk tegen de Australiërs, samen met de VS beschouwd als favoriet voor het goud. Na het eerste quarter leidde België, zesde op de wereldranglijst en op het voorbije EK goed voor brons, met 21-17. In het tweede quarter reageerde de nummer twee op de wereldranking, die het moest stellen zonder uithangbord Liz Cambage. Bij de rust leidden de Australiërs met 37-41. In een erg spannende partij lieten de Belgen, aangevoerd door vedette Emma Meesseman, zich niet verdringen. Na het derde quarter stond Australië één punt voor: 56-57. In het begin van het vierde quarter plaatste het team van Philip Mestdagh een tussenspurt (71-61 en 80-66). Zijn troepen lieten de overwinning niet schieten, meteen een stunt van formaat.

De Belgische hockeymannen hebben ook hun derde groepswedstrijd winnend afgesloten. De Red Lions versloegen het nog puntenloze Zuid-Afrika met ruime 9-4 cijfers. John-John Dohmen (4’ en 15’), man-in-vorm Alexander Hendrickx uit ’s-Gravenwezel (9’, 18’ en 40’), Antwerpenaar Thomas Briels, geboren in Wilrijk (12’), Antwerpenaar Arthur van Doren (14’), Simon Gougnard (25’) en Cédric Charlier (41’) zorgden voor de Belgische doelpunten. Voor Zuid-Afrika scoorden Dayaan Abdud Cassiem (5’ en 31’), Mustaphaa Cassiem (23’) en Mansuet Ngobile Ntuli (29’). Tom Boon maakte bij de Belgen zijn wederoptreden. Hij kwam dit tornooi nog niet in actie door een kuitblessure. Alexander Hendrickx zit na zijn drie goals al aan zeven treffers dit tornooi.

De Belgische turnvrouwen zijn achtste geworden in hun eerste teamfinale. Vooral door een mindere start aan de balk haalden de Belgen een lagere score dan in de kwalificaties. Nina Derwael heeft wel vertrouwen getankt voor later deze week. Zij zette aan de brug een score neer van 15.400. De Mechelse Jutta Verkest deed het dit keer wat minder. Ze kwam ten val tijdens haar brugoefening en kreeg 12.466 van de jury. De sprong ging wel prima. Met 13.466 deed ze beter dan tijdens de kwalificaties. Op de grond ging het zelfs uitstekend met prima sprongen en een dito expressie. Ze werd beloond met 13.066.  Verkest was slecht gestart aan de balk. In de kwalificaties haalde ze 13.666, nu 12.200. Rusland werd Olympisch kampioen.

Na een snelle start speelde Lous Croenen en lid van ShaRK Nijlen/Herentals, uit Turnhout een hele tijd mee voor de finale in de 200 meter vlinderslag,  maar in de laatste 50 meter was het verval te groot. Croenen tikte aan in 1.56.67, ver boven zijn Belgische record van 1.55.39.  Croenen: ‘Ik wist dat ik iets moest proberen om sneller te zwemmen maar de laatste 50 meter kreeg ik het moeilijk. Ik had ook geen supergevoel. Je probeert dat te negeren maar op een bepaald moment krijg je toch een klop. Met 1.55.31 haal je vandaag de finale. Als ik mijn tijd van gisteren kan herhalen, zit ik er misschien dichterbij. Over mijn chrono van vandaag ben ik sowieso wel ontgoocheld. Ik ben een seconde trager dan gisteren.’ Croenen had vooraf gezegd te hopen dat hij net als in Rio de finale zou bereiken. ‘Maar ik wist dat het moeilijk zou worden. Ik had wel graag een Belgisch record gezwommen.’

Githa Michiels (38) uit Geel haalde de finish niet in het mountainbiken. Het was haar tweede deelname aan de Spelen. In Rio vijf jaar geleden finishte ze als 21ste. Isaura Maenhaut van Lemberge en Anouk Geurts uit Schoten hebben de eerste dag van de skiff 49er FX als vijfde afgesloten. De olympische debutanten waren met een zeventiende plaats gestart in de eerste regatta. Die uitslag viel al snel als schrapresultaat weg, na een derde en een vierde stek in de volgende twee races. Met zeven punten volgen Maenhout en Geurts op slechts één punt van een potentiële podiumplaats. (EM / Team Belgium / Belga / Sporza)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten