Twee uur durende architectuurwandeling loodst je door Nieuw Zuid
ANTWERPEN – Projectontwikkelaar Triple Living lanceert met Archiwalks een gloednieuwe buurtwandeling die de architecturale pareltjes van Nieuw Zuid in de verf zet. Bij elk van de gebouwen in de buurt staat een paaltje met een QR-code. Bij de wandeling hoort ook een wandelplan dat je kan downloaden. Of je kan een brochure ophalen in de kantoren van Triple Living aan de Michel de Braeystraat 55 of in één van de horecazaken in de buurt.
In 2015 namen de eerste bewoners hun intrek in Nieuw Zuid. In de zestiende eeuw maakte dit gebied al deel van de Spaanse Vesten en in de negentiende eeuw werden de terreinen omgevormd tot spoorwegemplacement voor de haven. Nadat de havenactiviteiten in de twintigste eeuw steeds verder naar het noorden van de stad verplaatsten, kreeg het station minder nut en moest het plaatsmaken voor de aanleg van de Kennedytunnel.
De eerste impulsen voor de buurt kwamen er in 2006 met de opening van het Vlinderpaleis en de nieuwe kantoren van Bank van Breda (zie foto). In 2010 kocht Triple Living de terreinen en vanaf toen kwam de ontwikkeling van de wijk in een stroomversnelling. Momenteel vind je er 1 250 appartementen en een aantal hotspots zoals de kunstgalerijen van Sofie Van de Velde en Boris Devis, cadeauwinkel Buur, volkscafé Den Tripel, foodbar Barchel, fitnesscentrum Fitality, sportcentrum LAB, gastronomische restaurants NEBO en Misera, het Pink Restaurant en circulaire speeltuin Hotspot. De wandeling die, wanneer je stilstaat bij alle QR-codes, twee uur duurt, loodst je langs al deze plaatsen. Stadsgids Tanguy Ottomer bracht ons vanmiddag nog naar enkele andere plekken op het parcours.
‘Nieuw Zuid is aangelegd volgens het dambordpatroon. Mijn favoriete plekken zijn de fonteinen in de buurt van het Palazzo Verde, wellicht het groenste gebouw in ons land en het eerste dat een belangrijke bijdrage levert in het zuiveren van de stadslucht. Het is een verticaal stadsbos, dat zorgt voor meer groen in de stad en een grotere levenskwaliteit voor de bewoners. De helft van de buurt is ondertussen gebouwd. In een laatste fase zullen de kaaien helemaal in het groen gehuld worden. De nieuwe hoofdzetel van Bank van Breda werd gevestigd in een oud goederenstation, dat werd opgetrokken in 1903 en in 1988 kwam leeg te staan. De oude lokettenzaal en traphal werden volledig gerestaureerd en voorzien van kantoorruimte met heel wat moderne comfort- en veiligheidsvoorzieningen.’
‘Wanneer je vanuit de binnenstad aan de wandeling begint, dan start je aan het Edith Kielpad, waar het eerste gebouw van de wijk staat. Het telt 92 appartementen, vijf commerciële ruimten en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage. Zuiderplein vormt samen met het Panamarenko-plein en de kunstgalerij Tim Van Laere het hart van Nieuw Zuid. De appartementen op de tweede, derde en vierde verdieping liggen als een ring rond een unieke, Japanse binnentuin.’
In het totaal vind je negentien QR-codes op het parcours van de wandeling. Wie dat wil kan de wandeling virtueel maken via https://www.nieuwzuid-antwerpen.be/nl/nieuw-zuid waar je ze ook kan downloaden. Nieuw Zuid is makkelijk bereikbaar, zowel met de wagen als met het openbaar vervoer. Tram- en bushaltes liggen op wandelafstand. Er is tevens een Velo-station. Vanaf het Centraal Station is het tien minuten fietsen.
Edwin MARIËN