Twee keer goud voor Team Belgium, ruime Antwerpse inbreng bij zege Red Lions

 Twee keer goud voor Team Belgium, ruime Antwerpse inbreng bij zege Red Lions

MORTSEL – Twee gouden medailles  voor België op nauwelijks één uur tijd vandaag op de Olympische Spelen in Tokio. Nafi Thiam verlengde haar titel in de zevenkamp en de Red Lions deden waarvoor ze naar de Spelen waren gekomen. De Antwerpse inbreng kan niet worden onderschat.

België dankt de overwinning niet in het minst aan een heroïsche keepersprestatie van Vincent Vanasch (zie foto) tijdens de dramatische shoot-outs tegen Australië. De Olympische zilveren medaillewinnaars van Rio 2016 namen dit keer plaats op het hoogste schavotje. Vanasch – twee keer uitgeroepen tot de beste doelman ter wereld – hield tijdens de shoot outs drie Australische spelers van een treffer. Meteen een nieuwe triomf voor België na de wereldtitel die ze drie jaar geleden in India wonnen. Naast het behalen van die felbegeerde Olympische gouden medaille, betekent het resultaat dat België opnieuw de nummer één is  op de FIH World Ranking.

De wedstrijd om de gouden medaille zelf was de hele tijd ongelooflijk spannend. De twee beste mannenhockeyteams ter wereld stonden tegenover elkaar. De wedstrijd was het bekijken meer dan waard. Zowel Vanasch als Andrew Charter, de Australiische doelman, verrichtten een aantal verbluffende reddingen in de wedstrijd  voordat Florent Van Aubel van Dragons Brasschaat bij het begin van het derde kwart de score opende met een sluwe, gelifte bal. Australië kwam op gelijke hoogte dankzij Tom Wickham’s briljante overhead-tap-in, nadat zowel Flynn Ogilvie als Aran Zalewski voor het Belgische doel waren opgedoken.

Beide teams kregen nog kansen, maar uiteindelijk werd het pleit beslecht met shoot-outs, meteen de gelegenheid voor de sensationele Vanasch om te schitteren. De Belgische doelman redde de eerste poging van Australië door de bal weg te slaan van de stick van Blake Govers voordat Van Aubel en Arthur De Sloover van Beerschot Kontich de Australische doelman Flynn Ogilvie versloegen. De Australiër Tim Brand hield de druk op de Belgen. De anders ijzig kalme Felix Denayer van Dragons verloor de controle over de bal en Andrew Charter bracht redding. Nadat Vanasch een redding had gebracht bij de shoot out van Joshua Simmonds en topscorer Alexander Hendrickx uit ’s-Gravenwezel een penalty binnensloeg nadat de keeper een fout had gemaakt op Victor Wegnez, lag de druk op Jake Whetton.  Diens schot belandde tegen de paal en de Belgen barstten in vreugde uit maar de Australiërs protesteerden en kregen gelijk. Vanasch trapte onvrijwillig Whetton aan maar de shoot out moest over worden gedaan. Vanasch liet zich niet uit zijn lood slaan en redde de tweede poging van Whetton. De Red Lions gingen nu volledig uit de bol en de nuchtere coach Shane McLeod liet eveneens zijn vreugdetranen de vrije loop.

McLeod: ‘Het is een ongelooflijk moment. Niet alleen voor ons team, maar voor heel België. We zijn een klein landje maar het team is gebouwd op vechtlust en mentaliteit. Ik heb er geen woorden meer voor. Het is een droom die uitkomt. Als je doel zo groot is, moet je tussenin ook andere doelen zetten. Dit is geen verrassing. We hebben zo hard gewerkt. Veel mensen hebben ons verhaal gevolgd en dit is een mooie manier om dit hoofdstuk af te sluiten. Wat ik gezegd heb vooraf? Ik heb geprobeerd om het stadion virtueel te vullen met onze fans. Ik heb mijn spelers laten visualiseren dat hun supporters van het eerste uur hier in het stadion zaten om naar deze match te kijken. En ik heb hen verteld dat iedereen hen graag ziet spelen. Hun spel brengt de mensen vreugde. Ik weet niet of wij de favoriet waren, Australië kwam hier ook met veel geloof naartoe. We zijn nu wereldkampioen en olympisch kampioen, dat is nog maar drie keer eerder gebeurd in de geschiedenis. Ik neem nu een sabbatical. Dat is goed. Mijn spelers hebben een nieuwe stem nodig, ik had bijna geen verhalen meer te vertellen. Ik moet nu weer wat anders gaan beleven zodat ik weer inspiratie heb.’

Vincent Vanasch: ‘We schrijven weer geschiedenis. Dat deden we eerder op het WK en  op het EK en nu op de Olympische Spelen. Dit moment zal ik nog lang koesteren. Dit team is een dreamteam. Dit is het werk van heel veel trainen. Ik ben als een muzikant, trainen is net als een repetitie en dan kom je naar het concert en  gaat het vanzelf. Dat is de mentaliteit waarmee ik op het veld kom. Ik vertrouw ook op mezelf, ik vertrouw op mijn reflexen en bovendien doe ik steeds meer ervaring op.’ Eddie Ockenden, de aanvoerder van Australië: ‘Het was een zware en spannende wedstrijd, maar ik dacht dat we op het einde de besten waren maar we kwamen er niet helemaal uit. Shoot-outs zijn moeilijk. Ik geef de voorkeur aan verlengingen.’

Je zou het bijna vergeten dat er naast het hockeyteam en Nafi Thiam, nog Belgen (en Antwerpenaars dus) in actie kwamen vandaag.

Paulien Couckuyt uit Aartselaar, aangesloten bij de atletiekclub uit Kontich Aartselaar liep met de Belgian Cheetahs een Belgisch record en plaatste zich voor de finale van de 4×400 meter bij de vrouwen.

In de eerste van twee reeksen in het Olympisch Stadion snelden Naomi Van den Broeck, Imke Vervaet, Paulien Couckuyt en Camille Laus naar een chrono van 3.24.08, een verbetering van het Belgisch record met ruim twee seconden. Het vorige BR bedroeg 3.26.58. Die tijd liepen de Cheetahs in 2019 in de reeksen op het WK in Doha, waar ze vijfde werden.  Imke Vervaet gaf als vijfde de stok door aan Paulien Couckuyt, die oprukte naar de derde stek. Camille Laus snelde naar de tweede plaats, maar werd op de finish nog geklopt door een Cubaanse.

Manon De Roey uit Schilde staat na de tweede ronde van het golftornooi op een gedeelde elfde plaats. De Amerikaanse Nelly Korda gaat aan de leiding.

De Roey zette op de Kasumigaseki Country Club een tweede ronde neer van 67 slagen, vier onder par. Gisteren kwam De Roey in haar openingsronde aan 71 slagen, par. Ze totaliseert nu 138 slagen. Korda tekende voor een tweede ronde van 62 slagen en staat aan kop met 129 slagen (maar liefst dertien onder par).

Het olympische golftornooi telt vier rondes. Morgen staat ronde drie op het programma. Het doek valt zaterdag met de vierde en laatste ronde, waar aan het einde de medailles uitgedeeld worden.

In het Olympisch dorp hadden de Belgian Cats hun nipte nederlaag en de uitschakeling van gisteren nog niet verteerd. Antonia Delaere uit Borgerhout deelde in de droefenis. ‘Het was  heel hard, verliezen met één punt. Het was een enorme teleurstelling. Je krijgt misschien maar één kans in je leven om de halve finales van de Olympische Spelen te halen. We hadden Ann (Wauters) zo graag nog een medaille gegeven en dat is niet gelukt. Hier gaan we nog even niet goed van zijn.’ (EM / Team Belgium / Belga / Sporza / FIH / Foto hockey.be)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten

Antwerps Persbureau

GRATIS
BEKIJK