• 27/05/2024

Twaalf Antwerpse steden en gemeenten nemen deel aan Week van het Water

LIER – Gisteren werd de Week van het Water afgetrapt. Een hele week worden er over heel Vlaanderen activiteiten georganiseerd om het waterbewustzijn te verhogen. Van paddle cleanups en waterdiertjes zoeken tot begeleide wandelingen langs rivieren en educatieve workshops. Je kan kiezen uit een aanbod van maar liefst 122 activiteiten. Saartje Vandendriessche kwam al eens een kijkje nemen. 

Dit jaar is Saartje ambassadrice van de Week van het Water 2024. Wie weet kom je haar nog tegen op een activiteit? Gisteren maakte ze al een afvaart met de kajak op de Dijle samen met Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving en vandaag was ze in Lier. Tot en met zondag 31 maart kan je overal in Vlaanderen één van de 122 wateractiviteiten meepikken. Een watertoren bezoeken, fantastische plekjes al wandelend ontdekken, een vaartocht doorheen de stad maken, een milieuvriendelijke familiemusical bekijken en nog veel meer.

Vandendriessche: ‘Water ligt mij nauw aan het hart. Het is belangrijk voor ons welzijn en onze gezondheid. We moeten hier respect voor hebben en er zorg voor dragen, daarom vind ik de Week van het Water een prachtig initiatief.’

Met de Week van het Water wil men het waterbewustzijn en waterbeleving in de kijker zetten en alle acties rondom water bundelen. Dit om de waarde van water, onze meest kostbare hulpbron, in al haar facetten te belichten en te beschermen. Men hoopt een breed publiek te bereiken en een boodschap van bewustwording en actie te verspreiden.

Een eeuw geleden bewierookte Felix Timmermans zijn stad als de plek waar drie kronkelende Nethen een zilveren knoop legden. Hoe schoon Timmermans het ook verwoordde, door haar unieke ligging op de samenvloeiing van de Grote en Kleine Nete is Lier ook een door wateroverlast geteisterde stad geweest.

Tal van ingrepen in het watersysteem hebben er de laatste decennia voor gezorgd dat de klimaatveiligheid er voor de inwoners van Lier aanzienlijk op vooruit gegaan is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vandaag de Week van het Water in het teken staat van deze rivieren.

 Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, Regionaal Landschap Rivierenland, Stad Lier, Liers Waterforum, Vlaamse Milieu Maatschappij, Natuurpunt en de provincie Antwerpen organiseren gezamenlijk de Netedag.

 In de voormiddag kon men luisteren naar lezingen van Marc Florus (VMM) en Marijke Huysmans (KULeuven, VUB). Er werd ook vooruitgeblikt. Gedeputeerde Jan De Haes (N-VA) en gouverneur Cathy Berx vertelden respectievelijk wat de valleien van Grote en van Kleine Nete nog in petto hebben.

 In de namiddag kronkelde men met de fiets langs Vlaanderens plezierigste rivieren. De deelnemers kregen daarbij het gezelschap van Saartje Vandendriessche.

 Zullen we ooit terug zorgeloos kunnen zwemmen in de Nete? Wordt het Netewater in de toekomst opnieuw drinkbaar?

 Is er nu te veel of te weinig water in Lier? En kan men die schadelijke Chinese wolhandkrabben niet gewoon serveren in de Lierse horeca? Deze vragen kwamen allemaal aan bod tijdens de Netedag.

 In onze provincie zijn er nog activiteiten in Mechelen, Meerhout, Laakdal, Lier, Rumst, Ranst, Westerlo, Duffel, Arendonk, Herentals, Kessel en Geel. Een volledig overzicht vind je hier (EM / Foto’s Thalia Gijsbrechts)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten