Turnhoutse jongeren palmen Grote Markt in, renovatiewerken Witte Netevallei gestart
TURNHOUT – Bewoners op en rond de Grote Markt van Turnhout kennen onderhand de traditie van het jaarlijkse grote muzikale ontbijt waarmee de verenigde jeugdbewegingen samen de dag beginnen, een traktatie van Stad Turnhout.
Ook vanochtend werd het hele plein ingepalmd tussen 7 en 9 uur. Daarna vertrokken de jongeren naar school om vanavond het feest voort te zetten met een fuif in de Futur en de Kuub, tijdens de complementaire ‘Nacht van de Jeugdbeweging’. De fuif is geschikt voor jongeren tussen de zestien en 26 jaar. Het Turnhoutse schepencollege vaardigde Jan Van Otten (Vooruit) af om de jongeren in alle vroegte een uitgebreid ontbijt te serveren.
Natuurpunt is gestart met renovatiewerken aan het vlonderpad in het gebied van de Witte Netevallei in Retie. Het plankenpad is er immers toe aan een grondig herstel.
De Witte Netevallei is een uniek natuurgebied waar het landschap jaarlijks overstroomd wordt door de Witte en de Zwarte Nete die elkaar daar ontmoeten. Het gebied heeft heel wat mooie troeven voor wandelaars in petto: het maakt deel uit van het wandelnetwerk ‘Kempense Heuvelrug’, voor families met kinderen is er het sprookjesachtige ‘Hekselienpad’ en zij die interesse hebben in de geschiedenis van het gebied kunnen deze ontdekken via de natuurhistorische wandeling ‘Terug naar de Toekomst’. Uitblazen kan in een van de nabijgelegen horecazaken, idyllisch gelegen langs de Retiese watermolen. Aangezien water er de levensader van het gebied en alomtegenwoordig is, zijn sommige stukken tijdens regenachtige periodes behoorlijk drassig en bijgevolg onbegaanbaar. Natuurpunt, de eigenaar van het gebied, legde er in 2012 een vlonderpad aan waardoor de Witte Netevallei ook tijdens regenachtige periodes toegankelijk werd. Door veelvuldig gebruik, slijtage en incidentele stormschade is het pad inmiddels echter toe aan een grondige herstelbeurt, wat ook heel wat gebruikers van het pad aangeven. Zowel de beschadigde planken worden hersteld en ook het onderstel wordt in bepaalde zones aangepakt. Na deze renovatie zullen wandelaars de Witte Netevallei opnieuw op een veilige manier kunnen ontdekken zonder daarbij de gevoelige ondergrond te beschadigen of te verdichten.
De renovatie kadert in het Leader-project ‘Met Hekselien naar het brongebied van de Kleine
Nete’. Naast het herstel van het vlonderpad krijgt ook de ontsluiting van de Witte Netevallei een inhoudelijke update.
Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor plattelandsbeleid: ‘Steeds meer wandelaars, fietsers en andere gebruikers genieten op hun manier van het landschap. Met Leader provincie Antwerpen willen we een steentje bijdragen zodat iedereen op een goede evenwichtige manier kan beleven wat het landschap te bieden heeft. Daarom investeren we in dit project zo’n 20 000 euro. Het Hekselienpad spreekt gezinnen met kinderen aan. Ze leren dankzij het pad en de beleving errond de waarde van het landschap kennen, iets om te koesteren.’
Zowel de Hekselienwandeling als de natuurhistorische wandeling krijgen een (extra) digitale laag om de beleving ervan te versterken. Ook enkele (speel)elementen langs het traject van het Hekselienpad worden vernieuwd en waar nodig aangevuld met natuurlijke elementen. De natuurhistorische wandeling ‘Terug naar de Toekomst’ wordt eveneens op een digitale
manier ontsloten, zodat bezoekers het landschappelijke erfgoed ten volle kunnen beleven. De natuurhistorische borden die de evolutie van het gebied doorheen de tijd schetsen, worden eveneens vervangen. De renovatie van het plankenpad is een eerste fase in het project. In tussentijd wordt verder gewerkt aan de inhoudelijke updates van de wandelingen. Tegen de zomer van 2024 zal het project volledig afgerond zijn, waardoor bezoekers de natuurpracht van de Witte Netevallei opnieuw in volle glorie kunnen (her)ontdekken. (EM / Foto FB)