• 20/05/2024

Turnhout telt 18,4% leegstaande winkelpanden, Antwerpen 17,7, Mechelen 9,9

MECHELEN – De leegstand van winkelpanden staat zwaar onder druk, zeker in de stadskernen. In Vlaanderen scoort Genk het slechtst met 20,5 procent leegstaande panden voor Hasselt (20,1 procent) en Sint-Niklaas (18,7 procent-). Brugge doet het het best met 7,5 procent voor Mechelen (9,9 procent) en Oostende (11,8 procent). In Antwerpen telt men 17,7 procent leegstaande winkelpanden, in Turnhout 18,4 procent.

Waar in andere steden de leegstand grotere vormen aanneemt, kan Mechelen dus goede cijfers voorleggen volgens Locatus. De leegstand in het Mechels kernwinkelgebied ligt met 9,9 procent ver onder het Vlaams gemiddelde van 15,2 procent. Sterker nog, van alle Vlaamse centrumsteden moet Mechelen enkel nog Brugge laten voorgaan.

Locatus is een onderzoeksbureau gericht op retail. Zij verzamelen al ruim twintig jaar zelf informatie over alle winkels en consumentgerichte dienstverleners. Dus van modewinkel tot kapper, van restaurant tot benzinestation of van schoenwinkel tot supermarkt. Hun buitendienst bezoekt en onderzoekt continu alle winkelgebieden in de Benelux, en steeds meer Europese steden.

Greet Geypen (Open Vld, zie foto), schepen voor economie: ‘We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het kernwinkelgebied. Dat werpt zijn vruchten af. Zo werd het openbaar domein op verschillende plaatsen kwalitatief heraangelegd. Ook werd er hard gewerkt aan de beleving in de binnenstad en is er de nauwe samenwerking met handelaarsorganisatie Mechelen MeeMaken. Terwijl andere steden de leegstand zien groeien, zwemmen wij tegen de stroom in en vinden steeds meer shoppers de weg naar Mechelen.’

Van de 648 winkelpanden die Mechelen telt, staan er 64 leeg waarvan er heel wat zijn die momenteel worden verbouwd en al een concrete bestemming hebben. Geypen: ‘Dit cijfer behelst alle panden die niet actief worden ingevuld. Zo worden ook de winkelpanden opgenomen in de leegstandscijfers waar verbouwingen worden uitgevoerd, met het oog op een nieuwe opening. Dit zijn er momenteel nogal wat.’

Locatus publiceerde ook cijfers betreffende leegstaande winkelvloeroppervlakte. Ook hier scoort Brugge het best met 6,2 procent voor Mechelen (9,4 procent) en Oostende (10,3 procent). Sint-Niklaas doet het het slechtst met 24 procent voor Kortrijk en Turnhout (beiden 18,7 procent). Antwerpen haalt 14,8 procent. Het Vlaams gemiddelde bedraagt 14,9 procent.

Geypen: ‘Dit is het resultaat van een totaalaanpak. Naast de investeringen in het openbaar domein, zetten we ook sterk in op het aantrekken van nieuwe ondernemingen. Bovendien hebben we ook maatregelen genomen om leegstand tegen te gaan. Dat zijn drie belangrijke pijlers die ongetwijfeld mee hun invloed gehad hebben op dit mooie resultaat.’

Gertjan Slob van Locatus: ‘Ondanks de maandenlange lockdown in de winter en alle andere problemen die corona voor de retail de afgelopen twee jaar veroorzaakte is de leegstand in 2021 fors gedaald. Begin 2021 stonden nog 16 335 panden leeg, aan het eind van 2021 waren dat er nog 14 579, een afname van 1 756 panden. ‘ (EM / Foto Open Vld)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten