Turnhout sluit zomer af met Gheyntjesworp, Vlaamse meesters zijn thuis in Oud-Turnhout
TURNHOUT – Het Beiaardcomité, in samenwerking met Toerisme Turnhout vzw, organiseert ook dit jaar, op zaterdag 26 augustus, de Gheyntjesworp op de Grote Markt in Turnhout.
Na de druk bijgewoonde editie van vorig jaar is de Gheyntjesworp dit jaar weer de feestelijke afsluiter van de zomervakantie. Een gratis evenement waarop de kinderen welkom zijn met broers, zussen, ouders en grootouders … Iedereen mag aansluiten. Vanaf 14 uur is er muziek, dans, animatie en kindergrime. Het springkasteel staat klaar en er is een heuse knuffelzoektocht om extra grote knuffels te winnen. ‘Spider-Man’ is speciale gast. Na een ‘meet & greet’ kan iedereen met hem op de foto.
Dankzij de sponsors kunnen er weer honderden nieuwe knuffels / pluchen beertjes uit de toren van de Sint-Pieterskerk naar beneden dwarrelen. De eerste worp staat gepland om 15 uur. Het wordt een geanimeerde namiddag die om 17 uur wordt afgesloten met een lekkere verrassing. De Gheyntjesworp is goed voor drie uur lang gratis animatie en beleving op de Grote Markt.
Andreas van den Gheyn was de belangrijkste klokkengieter uit de achttiende eeuw. Hij goot 24 beiaarden en in de toren van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt hangt zijn zeventiende werk. Het is meteen de meest volledige beiaard die er nog bestaat van Andreas van den Gheyn. Als herdenking organiseert het Beiaardcomité jaarlijks de Gheyntjesworp, een namiddagvullend kinderprogramma met als voornaamste element het werpen van pluchen knuffels uit de toren van de Sint-Pieterskerk op de Grote Markt in Turnhout. Een traditie die ze in samenwerking met Toerisme Turnhout vzw en gesteund door de Stad elk jaar herhalen. De knuffels worden elk jaar geschonken door de foor-/kermiskramers.
Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen hebben samen Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Toerisme, ‘Vlaamse meesters op hun plek’ voorgesteld. Bedoeling is om bezoekers uit Vlaanderen en ver daarbuiten kennis te laten maken met verborgen parels van Vlaamse meesters op bijzondere plekken in Vlaanderen en Brussel. Maar liefst 75 sites verspreid over heel Vlaanderen nemen deel.
Oud-Turnhout bezit twee bijzonder waardevolle Vlaamse Meesters die je gratis kan bezoeken. Vergeet zeker ook niet te letten op de andere kunstwerken en kleurrijke glasramen die in beide kerken te zien zijn.
Het retabel met Sint Anna ten Drieën uit de Sint-Antonius Abtkerk (Polderstraat 2) bevindt zich links in de kerk tegenover het retabel van de heilige Antonius, de patroonheilige. Het dateert uit het begin van de zestiende eeuw. In de vijftiende en zestiende eeuw was Anna één van de bekendste heiligen. Talloze broederschappen richten kapellen en retabels op ter ere van haar. Hier staat ze recht met Maria, haar dochter, aan haar zijde en haar kleinkind Jezus op de schoot van Maria. De beelden zijn sereen maar stralen menselijkheid uit, vooral het kindje dat gretig naar de druiven van Anna reikt.
Er zijn vele Laatste Avondmalen geschilderd en die bestaan meestal uit dertien personen: de twaalf apostelen en Jezus. Maar soms kan je nog iemand ontdekken. Meestal is dat de opdrachtgever of een zelfportret van de schilder. In Oud-Turnhout heb je zo’n uniek kunstwerk. Vanachter een zuil kijkt de kunstenaar je recht in de ogen. Jan Erasmus Quellinus maakte dit doek in 1696 in opdracht van de priorij Corsendonk. In de Sint-Bavokerk, Kerkstraat 100, zien we het moment waarop Christus zijn zegen uitspreekt over het brood. De schilder maakte er een dynamisch tafereel van in een indrukwekkend decor. Voor dat decor haalde de schilderszoon Quellinus inspiratie bij de Venetiaanse schilder Paolo Veronese en bij zijn vader, Erasmus Quellinus II, die hem opleidde. Meer info hier . (EM / Foto Toerisme Turnhout)