• 19/06/2024

Turnhout geeft erfpachtwoningen vrij, kunstschip bouwen in Beerse

TURNHOUT –  Stad Turnhout geeft vier woningen tegelijk vrij voor erfpacht. Francis Stijnen (CD&V), schepen van Facility Management: ‘Wil je dus graag in een beschermd monument wonen op een site die door UNESCO is erkend als Cultureel Werelderfgoed, dan beveel ik het Turnhoutse begijnhof van ganser harte aan. Naast de erfgoedwaarde is ook de ligging een troef: pal in het stadshart, maar eenmaal door de poort profiteer je van de unieke rust van het hof.’

Erfpacht in het begijnhof betekent dat je het gebruiksrecht van een woning koopt voor een termijn van 33 jaar. Die termijn kun je daarna nog twee keer verlengen, dus tot maximaal 99 jaar. Je brengt eerst een bod uit op het instaprecht. Heb je dat verworven, dan betaal je als pachter een maandelijkse canon aan het OCMW. De erfpacht is overerfbaar. Als de termijn van het gebruiksrecht verloopt, gaat het eigendomsrecht automatisch terug naar het OCMW.

Stijnen: ‘Er zijn twee grote en twee kleine woningen beschikbaar, de maandelijkse canon verschilt navenant. Hou bovendien ook rekening met de gevolgen van wonen in een beschermd monument, want als erfpachter sta je mee in voor de instandhouding en het onderhoud van het onroerend erfgoed. Wij hebben de vier woningen nauwkeurig in kaart laten brengen door Monumentenwacht Antwerpen en het uitgebreide verslag daarvan is voor iedereen beschikbaar op onze website, dat geeft je al een solide basis. Maar bovenal: ga eens langs tijdens de kijkdagen en stel daar je vragen. In een van de vier huizen kom je nog relieken tegen van de vorige bewoonster, kunstenares Wenefrida Lewi, die in het begin van het jaar overleed.  Zij was een markante en geliefde verschijning op het begijnhof en daarbuiten. In haar huis zijn nog sporen van haar kunst bewaard gebleven en die hebben we intact gelaten.’

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend de woningen gaan bekijken. De kijkdagen vinden plaats op zaterdag, telkens van 10 tot 12 uur, meer bepaald op 27 augustus en 3, 10, 17 en 24 september. Het erfpachtrecht wordt online verkocht via BIDDIT. De biedingen eindigen op woensdag 8 september 2022. De beschrijvingen van de vier woningen zijn beschikbaar via www.turnhout.be/erfpacht-begijnhof.

Het spandoek met als boodschap ‘t Gerucht doet de ronde dat.. aan de Bisschopslaan in Beerse herken je waarschijnlijk wel. Hoe ver staat het nu met dit gerucht?

In 2020 ontstond het idee om een kunstwerk uit te bouwen om bewoners opnieuw te verbinden. Dit idee kreeg vorm onder de naam Kunstschip waar Luk Vermeerbergen en Jack Stoffels het voortouw in nemen. Zo ontstond ‘Samen Beerse’.  Met dit project willen de initiatiefnemers een duurzaam kunstwerk (Kunstschip) bouwen met als functie een ontmoetingsplek, rust- en luisterplaats. Het kunstschip zou terechtkomen waar vroeger café ‘t Gerucht stond, aan de Bisschopslaan naast het standbeeld van dr. Paul Janssen.  Om het project toe te lichten organiseert Samen Beerse een infomoment op dinsdag 23 augustus om 19 uur. Inschrijven is niet nodig. Je bent welkom in lokaal dienstencentrum  Ontmoeting (Boudewijnstraat 10). Je ontmoet er de initiatiefnemers, kunstliefhebbers en misschien wel je buren. Kom alles te weten over het kunstwerk, de financiering en de realisatie. (EM / Foto Luk Vermeerbergen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten