• 19/05/2024

Turnhout en VDAB organiseerden jobbeurs voor werknemers van lampenfabrikant Signify

TURNHOUT – Tegen eind 2024 gaan zo’n 174 van de 430 jobs verloren bij lampenfabrikant Signify in Turnhout, het vroegere Philips Lighting. Na die aankondiging beslisten Stad Turnhout, VDAB, Signify en de aangestelde outplacementkantoren om gezamenlijk actie te ondernemen.

Daarom organiseerden ze vandaag een jobbeurs voor de mensen die afvloeien. De standhouders waren grote lokale bedrijven die op zoek zijn naar personeel.

Het initiatief voor de jobbeurs kwam van Stad Turnhout. Dankzij een goed contact met lokale bedrijven, kon daar snel de inschatting worden gemaakt dat een jobbeurs een sterke link zou kunnen leggen tussen enerzijds de lokale maakindustrie die op zoek is naar personeel en anderzijds de mensen uit de regio die worden getroffen door jobverlies. VDAB en Signify engageerden zich onmiddellijk voor de samenwerking.

Luc Op de Beeck (CD&V), schepen voor werk: ‘We zien een win-winsituatie in deze jobbeurs. De mensen van Signify leren op deze manier het lokale aanbod kennen en kunnen hopelijk doorstromen naar een bedrijf in de buurt.’

‘De aanwezige lokale bedrijven aan de andere kant krijgen mensen met expertise als het ware op een presenteerblaadje aangeboden.’

Signify is blij met de samenwerking en het initiatief. Het is altijd een moeilijke beslissing om het personeelsbestand te verkleinen; uiteraard wil het bedrijf de impact voor de medewerkers en de lokale gemeenschap zo beperkt mogelijk houden.

Ronald Reunis, site- en plantmanager bij Signify: ‘We hebben betrokken en competente medewerkers. We zijn er dan ook van overtuigd dat zij een aanwinst zijn voor andere bedrijven. Van werk naar werk, dat is ons doel.’

Signify heeft ervoor gekozen om alle werknemers die afvloeien te laten deelnemen aan de jobbeurs.

De outplacementkantoren Travvant en LHH begeleiden al vele jaren de medewerkers die door besparingen bij Signify moeten afvloeien. Zij ondersteunen hen individueel en in groep.

‘In het verleden hebben we zo ook al samen werk gemaakt van begeleidingen volgens het principe ‘van werk naar werk’. Een eerdere jobbeurs voor betrokken medewerkers had zeer positieve resultaten’, stellen ze daar.

VDAB ondersteunt Signify al sinds 2009 bij opeenvolgende collectieve en meervoudige ontslagen en coördineert ook nu weer de tewerkstellingscel.

Samen met de outplacementkantoren organiseerde de dienst infosessies voor de werknemers, onder meer over hun rechten en plichten als werkzoekende met opzegvergoeding.

Op de jobbeurs konden de ex-werknemers aan de stand van VDAB terecht voor hun inschrijving als werkzoekende, voor vacatures en voor informatie over opleidingen.

Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB: ‘Met deze jobbeurs hebben we de ex-werknemers van Signify opnieuw perspectief geboden op hun loopbaan. Dat is een van de rollen van VDAB als arbeidsmarktregisseur. We zijn ook trots op de goede samenwerking met Stad Turnhout. Zij kennen de lokale arbeidsmarkt als geen ander, wij ondersteunen waar nodig. Een mooi voorbeeld van #samensterkvoorwerk.’ (EM / Foto VDAB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten