• 10/10/2024

Tuin van Rubenshuis krijgt nieuwe bomen maar dat loopt niet van een leien dakje

ANTWERPEN –  Vanochtend werden 39 volwassen bomen voor de nieuwe tuin van het Rubenshuis geleverd. De bomen zijn tussen de tien en vijftien meter hoog en werden over de museumpoort getakeld met een 58-metershoge torenkraan. Bedoeling was om ze nadien onmiddellijk aan te planten maar althans voor de grootste boom liep dat niet zomaar van een leien dakje.

Alles verliep aanvankelijk mooi volgens schema. De kraanmannen van de Nederlandse firma de Groot & van de Langenberg uit Veghel – in de buurt van ’s-Hertogenbosch – gaven om tien uur een seintje dat ze één uur later op de Wapper zouden arriveren, net voor de ingang van het Rubenshuis, met hun eik uit Cuijk, net onder Nijmegem. Om elf uur begon dan het precisiewerk. De boom, vijftien meter hoog en tien ton zwaar, werd over de voorgevel getild en ook dat gebeurde foutloos.

Maar dan begonnen de problemen. Bewegen met de boom ging niet en er sneuvelde een ruitje. Bleek dat de boom serieus was gegroeid in de periode dat hij werd opgemeten en nu. Na uitgebreid overleg konden de werkzaamheden verder gezet worden maar het aanplanten zelf is toch voor later. Er worden trouwens eerst nog archeologische werken uitgevoerd.

Bert Watteeuw, directeur van het Rubenshuis: ‘De historische baroktuin wordt een groene oase. In dit huis zullen verleden, heden en toekomst elkaar ontmoeten. Het aanplanten van de 39 bomen zorgt ervoor dat hier een klein bosje zal ontstaan. Vandaag gaan alvast tien bomen de grond in. De binnenkoer moet eruit zien zoals in de tijd van Rubens.’

Het gaat over verschillende soorten, waaronder de Mispel, de Appelaar, de Wintergroene Magnolia, de Perzik, de Zwarte eik, de Vijgelaar en de Perelaar. Met de aanplanting van de bomen start de aanleg van de tuin.

Omdat men de nadruk wil leggen op biodiversiteit zullen een aantal bomen worden aangeplant die nog niet zolang bij ons bestaan zoals de magnolia uit Azië en de doodsbeenderenboom uit Amerika.

In de eerste Rubensbiografie van Roger de Piles (1635-1709) schreef de auteur naar Rubens’ eigen neef Filips: ‘Cette maison estoit accompagnée d’un jardin spacieux, où il fit planter pour la curiosité des arbres de toutes les especes qu’il peut recouvrer.’ Bij het huis hoorde een ruime tuin, waar hij uit nieuwsgierigheid bomen liet planten van alle soorten die hij kon vinden.

Watteuw: ‘Het tuinontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid, toekomstbestendigheid, energiezuinigheid en integrale toegankelijkheid. Dankzij de gelaagde vegetatiestructuur wordt de tuin een ecologische stapsteen in de stad die een milderend effect moet hebben op hogere temperaturen, wateroverlast bij hevige regenval, stadslawaai en de grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.’

De afgelopen dagen zijn zes grote watertanks geleverd die elk 10 000 of 15 000 liter regenwater kunnen opvangen. Ze worden gebruikt voor de besproeiing van de planten in de tuin.

De binnentuin verbond indertijd de verschillende privévertrekken, gastenkamers en het schildersatelier. Verbinding staat ook in het nieuwe concept centraal. Bezoekers zullen door de tuin van het nieuwe onthaalgebouw naar het historische pand stappen en weer terug. In de perkjes bloeien straks historische plantenfamilies, volgens hedendaags kleuradvies van modeontwerper Dries Van Noten. Naast de 39 bomen komen in de nieuwe tuin ook 4 170 vaste planten, 612 klimplanten, 3 150 bloembollen en stinzenplanten, 346 heesters, 438 haagplanten, 30 orangerieplanten en 50  waterplanten, in het totaal goed voor 8 835 planten. De tuin heropent in principe in de loop van 2024.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten