• 15/10/2024

Tropisch Instituut krijgt digitaal jasje, zoektocht naar poule stadsdichters

ANTWERPEN – Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) ontstond in 1906 in Antwerpen en is één van onze belangrijkste wetenschappelijke instellingen. Het onderzoek naar onder meer malaria, tuberculose, hiv en tropische ziekten staat internationaal hoog aangeschreven. Elk jaar komen er honderden onderzoekers, artsen, biomedici en andere experts naar het ITG om er gevorderde studies te volgen of een doctoraat te maken. Het ITG geeft reisadviezen, verzorgt vaccinaties en behandelt patiënten. Al sinds het begin van de coronacrisis doen de labo’s en de experts van het ITG werk van onschatbare waarde. De laatste jaren maakt het ITG werk van een digitale transformatie en in een betere ontsluiting van hun kostbare expertise.

Ben Weyts (N-VA, zie foto ), Vlaams minister van Onderwijs, investeert 200 000 euro in de digitalisering van het ITG en in een verspreiding van de ITG-expertise. Het ITG kan zo lokalen moderniseren, docenten professionaliseren en lespakketten ontwikkelen voor scholieren van het secundair onderwijs. Weyts: ‘De expertise van het ITG was misschien nog nooit zo actueel als in deze coronatijden. Ook daarom investeren we verder in deze parel aan onze wetenschappelijke kroon en zetten nog meer in op een brede verspreiding van de ITG-kennis”.’

Zo kunnen er in het voorjaar van 2022 een zestal lokalen uitgerust worden met moderne audiovisuele apparatuur om lessen op te nemen of rechtstreeks uit te zenden over de hele wereld. Het ITG gaat de eigen docenten ook verder opleiden om optimaal gebruik te maken van de digitale mogelijkheden. Daarnaast zal het ITG nieuwe digitale en volledig kant-en-klare lespakketten ontwikkelen gericht op scholieren van het secundair onderwijs. De expertise van het ITG over pakweg pandemieën wordt zo hapklaar aangeboden aan een groot en jong publiek. Er zal worden samengewerkt met de VRT om het bereik zo groot mogelijk te maken.

Weyts: ‘We proberen om wat positieve gevolgen te verbinden aan de coronacrisis. Zo zijn jongeren zich nog nooit zo scherp bewust geweest van tropische ziekten, virologie en pandemieën als het laatste anderhalf jaar. Daar zit ook een kans in, om de internationaal gerenommeerde expertise van ons eigen ITG nu nog meer te vertalen naar de klaslokalen.’ Bekijk ook https://antwerpspersbureau.be/bezoek-aan-het-tropisch-instituut-in-antwerpen/

De stad Antwerpen gaat op zoek naar een poule van dichters die stadsgedichten schrijven in opdracht. De nieuwe formule van het stadsdichterschap mikt op meer dichters en wil ook jong en divers talent kansen geven zodat een veelheid van stemmen en genres kan weerklinken in Antwerpen. De stad roept dichters op om zich kandidaat te stellen voor de dichterspoule die twee jaar lang stadsgedichten schrijft.

Nabilla Ait Daoud (N-VA), schepen voor cultuur: ‘Na tien stadsdichters was de tijd aangebroken om de formule van poëzie in de stad te herdenken. We willen het poëzietalent in Antwerpen nog meer aanspreken om bij te dragen tot het verbinden van stad, poëzie en haar bewoners. We kunnen terugkijken op een fantastische reeks stadsdichters waarvan vele stadsgedichten tot het stadsgeheugen zijn gaan behoren. Ik wil alle stadsdichters in naam van de stad hartelijk bedanken voor hun inzet en inspiratie en ik kijk met grote nieuwsgierigheid uit naar de eerste nieuwe poule van vijf dichters waarmee de stad aan de slag zal gaan. Ik roep dichters in Antwerpen op hun kandidatuur in te dienen. Samen zorgen we voor meer poëzie in de stad. Daarop wil de stad meer dan ooit blijven inzetten.’ Meer info: boekenstad@antwerpen.be. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten