• 20/06/2024

Trofee voor Kempisch Dok, Zilvermeer, De Nekker, De Mosten en Lilse Bergen

ANTWERPEN – Het Blue Flag label is een internationaal erkend symbool voor uitstekende waterkwaliteit, schone stranden, veiligheid en toegankelijkheid. Een strand, zwemvijver of jachthaven met Blue Flag voldoet in elk land aan dezelfde, strenge eisen. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke nationale jury en een internationale jury. Wereldwijd wapperen er al 4 671 blauwe vlaggen in 47 landen.

Vandaag kregen 39 locaties in ons land het label overhandigd in Zeebrugge. Naast twintig Belgische kuststranden werden ook elf zwemvijvers en acht jachthavens erkend.

In onze provincie vielen het Zilvermeer (Mol)- – drie keer, met het Provinciaal Recreatief Domein, de haven Port Aventura en ’t Strandje – Sport- en Recreatiecentrum De Nekker (Mechelen), Jachtclub Kempisch Dok (Antwerpen, zie foto), de zwemvijver en speeltuin van De Mosten (Hoogstraten) en De Lilse Bergen (Gierle) in de prijzen.

Ze krijgen hun erkenning voor de inspanningen die ze leveren op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.

De grootste verrassing is wellicht Jachthaven Kempisch Dok. Die maakt deel uit van de Antwerpse Stadshaven en ligt in de Cadixwijk. Kempisch Dok is daarmee voorlopig de enige houder van het internationale kwaliteitslabel op het grondgebied van de stad.

Lia Talboom, voorzitter van de jachthaven: ‘We hebben met de drie jachtclubs die in het Kempisch dok gevestigd zijn de koppen bij elkaar gestoken om alles up to date te maken en aan de criteria van de blauwe vlag te voldoen.’

‘Zo hebben we onder meer een milieuactieplan opgesteld, een permanente toiletpomp geïnstalleerd, een afvalbeheersplan opgesteld en zijn we overgeschakeld naar milieuvriendelijke onderhoudsproducten.’

‘Daarnaast sensibiliseren we de booteigenaars ook over het milieu. Dat heeft geresulteerd in een goede en kameraadschappelijke samenwerking en een nauwer contact met de drie  clubs’

‘Hopelijk kunnen we in de toekomst de booteigenaars ook nog motiveren om individueel een blauwe vlag te behalen.’

Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Het Blue Flag label is een terechte erkenning voor de inspanningen inzake waterkwaliteit en milieubeheer die Jachthaven Kempisch Dok heeft geleverd om de jachthaven op een duurzame manier te exploiteren. Hopelijk geeft het ook andere Antwerpse jachthavens goesting om een Blue Flag label behalen.’

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen en Aquafin. GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren. (EM / Foto Blue Label)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten