• 13/09/2024

Triënnale Hedendaagse Kunst in UPC Duffel onderzoekt thema verbinding

DUFFEL – VERBINDING (verbroken) / (dis)CONNECTED is de titel van de Vierde Triënnale Hedendaagse Kunst van het Universitair Psychiatrisch Centrum in Duffel. Een 25-tal werken van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland nemen deel aan de triënnale. Het thema dat de kunstwerken bijeen brengt, is verbinding in al zijn facetten, zowel kritische als hoopgevende. Via actuele kunst wil het psychiatrisch ziekenhuis het taboe rond psychische kwetsbaarheid doorbreken, zich openstellen naar de buitenwereld en kunst als integraal onderdeel van onze zorg onder de aandacht brengen. Bezoekers zijn welkom van woensdag 14 september tot en met maandag 20 november op de campus in Duffel. De tentoonstelling is gratis en vrij te bezoeken van woensdag tot en met zondag, telkens van 13 tot 17 uur.

Christian Verschelden, Luc Pelgrims en Hans Martens, curatoren van de expo: ‘Verbinding blijft een essentieel menselijke behoefte en we zien gelukkig hoopgevende initiatieven in de samenleving die inzetten op (herstel van) verbinding. Verbinding als medicijn. Welke ontwikkelingen in de wereld ondermijnen of stimuleren de band tussen mensen? Hoe komen we nog samen in onze hypergeconnecteerde wereld? En wat is de kwaliteit van die verbinding? Hoe voelen we ons nog verbonden met een grotere groep mensen? Kan kunst verbindend werken? De kunstenaars die deelnemen aan de Triënnale brengen elk op hun eigen manier een interpretatie van deze vragen.’

Na eerdere edities rond de thema’s stilte (2010), vergankelijkheid (2013) en falen (2016) wil de Vierde Triënnale Hedendaagse Kunst het actuele thema van verbinding onderzoeken in al zijn consequenties. Klinkende namen als Marina Abramović & Ulay, Anno Dijkstra, Gao Brothers, Andy Warhol, Guido van de Werve en Maen Florin stellen tentoon.

Dirk Broos, algemeen directeur UPC Duffel: ‘De kunstwerken zijn een uitnodiging tot een bezoek aan de campus en om over psychiatrische zorg en psychische kwetsbaarheid te spreken of na te denken. Op die manier helpt kunst het taboe te doorbreken. We zetten ook kunst in als rechtstreeks middel tot herstel. Onder meer via het Kunstencentrum de Loods en verwevenheid doorheen onze therapieprogramma’s. Het zorgproces omvat zo meer dan louter klinisch-medische aspecten. Open, groen, kunstzinnig en met een rijk therapieaanbod. Naast onze expertise en kwaliteitsvolle begeleiding vormen ze de ruggengraat van wat ons centrum zo bijzonder maakt. Ons streven om de hele mens in zijn kracht te zetten.”

Naast een doe- en zoekboekje voor (gezinnen met) kinderen is er ook een educatief pakket voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Parallel aan de tentoonstelling vinden er tal van artistieke en andere activiteiten plaats. Een symposium ‘Kunst, verbinding (verbroken) en geestelijke gezondheid’ op vrijdag 16 september verleent een academische onderbouw aan de relatie tussen kunst en geestelijke gezondheid, vanuit de topic van de tentoonstelling. Experten ter zake, zowel academici als kunstenaars, lichten hun bevindingen toe. Info: www.triennale-upcduffel.be. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten