Trendy cocktailbar verrijst in twaalfde-eeuwse kelder in hartje Antwerpen

ANTWERPEN – Cocktailbar Vertigo Antwerpen opende gisteren met een VIP-receptie de deuren. Iedere Antwerpenaar kent de locatie: de plek waar vroeger de Pelgrom was ondergebracht. Volgens geschriften bestond de kelder al zeker in de veertiende eeuw, maar men gaat ervanuit dat hij toen al 200 jaar oud was. Met respect voor de stijl en het historisch karakter wordt er van woensdag tot en met zondag een waaier aan cocktails en andere exclusieve dranken aangeboden in de Pelgrimstraat 15. De zaak is telkens geopend vanaf 17 uur en sluit om 1 uur behalve op vrijdag en zaterdag. Dan is ze open tot 5 uur.
Lola Popova is de verantwoordelijke en de gebroeders Savas en Baris Coskun (midden op de foto) en Taulant Ismalaj (links op de foto) zijn de zaakvoerders. Savas Coskun (rechts op de foto): ‘Begin november 2022 hebben we deze kelder overgenomen. We hebben onze zaak Vertigo genoemd, wat een medische term is die ‘duizeligheid’ betekent. We proberen ervoor te zorgen dat de mensen die van de trap naar beneden komen een duizelingwekkend gevoel krijgen en helemaal versteld zijn van ons interieur en van ons concept. We hebben aan het oude interieur niet veel veranderd. De ruien zijn onaangeroerd gebleven.’
‘We hebben wel heel veel aandacht besteed aan de verlichting. We wilden het gezellig en exclusief maken door veel te werken met gouden en groene tinten, huisgemaakte cocktails en verschillende soorten spirits, wat je hier vroeger niet had. Toen was het eerder een biercafé. Verder serveren wij topchampagnes zoals Armand de Brignac. Er zijn drankjes naar de smaak en voor de portefeuille van iedereen. Uiteraard werd ook gedacht aan de gasten die liever een mocktail of fruitsap drinken.’
Al in de vroege vijftiende eeuw, toen het pand gekend was als ‘de Grote Gans’ was er op exact dezelfde plaats een herberg gevestigd. Eind jaren ’70 van de twintigste eeuw werd er maar liefst vier jaar gegraven en gerenoveerd om de kelders opnieuw open te stellen.
‘We hebben trouwens nog steeds een bierassortiment maar niet zo ruim als vroeger. We bezitten nog een andere zaak in Antwerpen, het Argentijns steakhouse El Toro Negro, hier vlakbij op de Oude Korenmarkt, dat we al vier jaar runnen. Het is makkelijk voor onze klanten om van daar naar hier te komen. Wij zijn bekend in de buurt en weten vrij vlug welk pand er vrijkomt.’
‘De kelder stond leeg sinds corona. Drie jaar dus bijna. Zaken doen is altijd een risico, los van corona en andere obstakels, maar hoe je meer je in jezelf gelooft, hoe meer je je ambities probeert te uiten in je prestaties, des te succesvoller ben je. We richten ons niet op een bepaald publiek. Iedereen die onze huisregels en onze dresscode respecteert, kan hier altijd binnen. We vragen gewoon een proper voorkomen, dat past bij ons interieur en bij ons imago. Er kunnen minstens 100 mensen plaats nemen.’
‘Lola heeft in heel bekende Antwerpse cafés gewerkt. Ze was jarenlang aan de slag in Den Engel. Zij wou iets helemaal anders doen dan ze gewoon was. Ikzelf zit vijftien jaar in de horeca. Ik ben ooit begonnen als afwasser bij Mama’s Garden op de Oude Koornmarkt. Nadien heb ik me zelf opgewerkt door mijn ambities waar te maken en mijn dromen te doen uitkomen.’
Edwin MARIËN