• 12/07/2024

Tram 11 (Berchem – Centraal Station) minstens twee jaar buiten dienst

ANTWERPEN – De reizigers van tramlijn 11 zullen vanaf maandag 13 maart voor langere tijd hun vertrouwde tramverbinding moeten missen. Nadat eerder het traject tussen de Melkmarkt en het Centraal Station uit exploitatie moest door werken aan de stadslus, volgt nu het resterende gedeelte vanaf Berchem Station door de start van een grootschalige stadswerf in de Ommeganckstraat. De Lijn heeft hierdoor geen andere mogelijkheid dan lijn 11 buiten dienst te stellen. Er is een alternatief aanbod voorzien.

De start van de heraanleg van de zogeheten stadslus door de Stad Antwerpen had begin november 2022 tot gevolg dat tramlijn 11 voorlopig niet meer kan doorrijden tot de Melkmarkt. De nieuwe tijdelijke eindhalte werd Centraal Station. Maar ook hier komt weldra een eind aan.

De Stad Antwerpen vordert met de werkzaamheden aan de stadslus, want ook aan de Lange Nieuwstraat en de Korte Nieuwstraat starten weldra werken en onder meer Kipdorp en de Sint-Jacobsmarkt worden eveneens heraangelegd. Bovendien starten ook aan de Ommeganckstraat en daarna aan de Cogels-Osylei werken die geruime tijd gaan duren. De Stad Antwerpen is in deze dossiers eveneens bouwheer.

In het dossier Cogels-Osylei zijn Water-link en De Lijn partners van de Stad. De heraanleg van de Cogels-Osylei komt niets te vroeg voor De Lijn want de vervoermaatschappij is al geruime tijd vragende partij om de traminfrastructuur daar volledig te mogen vernieuwen. Doordat het wachten was op de start van de integrale heraanleg van de Cogels-Osylei was De Lijn zelfs genoodzaakt om de lokale snelheid daar te beperken tot tien kilometer per uur. Eens de werken Cogels-Osylei achter de rug zijn, zal tramlijn 11 er opnieuw vlot aan een normale snelheid kunnen rijden op de vernieuwde sporen.

De werven hebben alleszins grote gevolgen voor tramlijn 11. Door de werkzaamheden die op 13 maart bijkomend opstarten, kan de tram daar niet langer door. Daardoor is het niet langer mogelijk om tramlijn 11 te exploiteren op het resterende traject Centraal Station – Berchem Station. Daarom moet de tramlijn hier tijdelijk buiten dienst totdat de werken klaar zijn, vermoedelijk begin 2025. Vanaf 13 maart zal hierdoor de hele tramlijn 11 buiten exploitatie moeten worden gesteld.

Tramlijn 11 is voor vele Antwerpenaren een populaire verplaatsingsmethode. Tramlijn 11 verbindt Berchem Station met het Centraal Station via de oostkant van de spoorwegberm tussen beide stations. Ook de buurt van de Provincie- en Ommeganckstraat wordt bediend. Deze tramreizigers blijven vanaf 13 maart alleszins niet in de kou staan want er zijn diverse alternatieven:

Buslijnen 21 (Wilrijk Neerland – Rooseveltplaats) en 30 (Zuidstation – Stuivenberg) bedienen diverse haltes in dezelfde buurten.

Aan de andere zijde van de spoorwegberm is er tramlijn 9 (Silsburg – P+R Linkeroever) die voor een vlotte verbinding zorgt, en waarvan de reisweg ongeveer parallel loopt met die van tram 11.

Ook het traject van de buslijnen 20 (Borsbeek – Rooseveltplaats) en 32 (Edegem – Rooseveltplaats) loopt grotendeels parallel met de reisweg van tramlijn 11.

Tramlijn 9 bedient onder meer Berchem Station, Centraal Station, evenals de premetrostations Meir en Groenplaats die dichtbij de Melkmarkt liggen. Tramlijn 9 beschikt overigens grotendeels over een eigen bedding, waardoor het een erg snel tramtraject is. ​ (EM / Foto De Lijn)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten