• 17/06/2024

Trajectcontrole die gans Leest covert, slechtvalken in St-Romboutstoren

LEEST – Begin deze week werden de anpr-camera’s voor de trajectcontrole in Leest-centrum gemonteerd. Vanaf april gaat de trajectcontrole er effectief van start. Burgemeester Alexander Vandersmissen (Open Vld): ‘Met dit deken van trajectcontroles op het centrum van Leest pakken we zowel overdreven snelheid als sluipverkeer en overlast door zwaar vervoer aan.’

De nieuwe trajectcontroles werden vorig jaar al aangekondigd en coveren de hele doortocht door Leest, zowel de as noord-zuid als de oost-west-as. Leest wordt zo het eerste dorp in Mechelen dat volledig is afgedekt met trajectcontrole. Het traject van Dorpstraat tot Pastoor De Heuckstraat (west-oost-as) is de missing link in het centrum tussen Juniorslaan en Leestsesteenweg waar al trajectcontrole is voorzien. Het andere traject loopt van Kouter over Dorpstraat naar Molenstraat (noord-zuid-as). De toegelaten snelheid in heel deze zone bedraagt 30 kilometer per uur. Op de as Juniorslaan-Leestsesteenweg wordt ook een vrachtwagensluis geïnstalleerd tegen zwaar vervoer dat het dorpscentrum misbruikt als sluiproute.

Vanaf april zullen er bij het begin van de nieuwe trajecten vier digitale tekstkarren en oranje waarschuwingsborden geplaatst worden. Wie dan te snel rijdt, krijgt nog geen boete, maar wel een waarschuwingsbrief zodat de chauffeur zich de volgende keer kan aanpassen. De gedoogperiode stopt op zaterdag 30 april. Vanaf zondag 1 mei wordt er geverbaliseerd. Automatische snelheidshandhaving betekent dat ook de asverschuivingen ter hoogte van kerk en school kunnen verwijderd worden. Dat zal aansluitend gebeuren.

Leest is al de vijfde nieuwe site met trajectcontrole deze legislatuur, na (1) Bruul-Veemarkt, (2) Wilgenstraat, (3) Europalaan-Kruisbaan-Geerdegem-Schonenberg en (4) Rijmenamsesteenweg. Ook de komende jaren worden er bijkomende trajectcontroles in Mechelen gepland. Vandersmissen: ‘Op deze trajecten verloopt het verkeer veel meer gedisciplineerd en dus ook veiliger. Ondertussen hebben al heel wat trajectcontroles in Mechelen waardoor iedereen weet dat men op zijn snelheid moet letten in Mechelen, waar je ook rijdt. Elders controleren we immers ook regelmatig op snelheid via klassieke controleacties. Overdreven snelheid komt bij elke wijkbevraging nog steeds naar boven als belangrijkste leefbaarheidsprobleem van onze inwoners en verdient beleidsmatig dus nog steeds de hoogste prioriteit.’ De nieuwe dubbelrichtingtrajecten in Leest zijn: Kouter – Dorpstraat, Kouter – Molenstraat, Kouter – Pastoor De Heuckstraat, Dorpstraat – Pastoor De Heuckstraat, Dorpstraat – Molenstraat en Pastoor De Heuckstraat – Molenstraat.

Eén van de bekendste Mechelaars heeft twee eieren gelegd: De slechtvalk. Hoog in de Sint-Romboutstoren broedt een trots koppel slechtvalken hun eieren uit. En dat kan je live volgen via www.mechelen.be/slechtvalk. Je zal meestal het vrouwtje zien broeden. Zij houdt de eieren warm terwijl het mannetje voedsel haalt. Na 32 dagen broeden komen de eieren uit. Dat zal ergens in april zijn.

Op 7, 14 en 21 mei staat Natuurpunt tijdens de zaterdagmarkt met een telescoop ter hoogte van Bar Klak. Voorbijgangers kunnen turen naar het slechtvalkenpaar. Die vliegen dan af en aan met snacks voor hun jongen. Aan het kraampje leer je alles over de heersers van het toren-luchtruim en Natuurpark Rivierenland. (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten