• 27/05/2024

Training met VR, AI en ChatGPT Campus Vesta

Training met VR, AI en ChatGPT helpt hulpverleners om zich voor te bereiden op rampen

RANST – De terroristische aanslagen in Brussel of het busongeval met schoolkinderen in het Zwitserse Sierre… Hoe ga je als hulpverlener tijdens zo’n ramp te werk om zoveel mogelijk levens te redden? Om medische eerstehulpverleners beter voor te bereiden, ontwikkelde het Europese project MED1stMR een innovatief trainingssysteem van mixed reality. Tijdens de slotconferentie van het project op Campus Vesta demonstreerden hulpverleners de werking van dit baanbrekend systeem met behulp van VR, AI en ChatGPT.

Drie jaar lang hebben hulpverleners uit heel Europa de innovatieve training in mixed reality uitgetest. Een VR-bril dompelt hen onder in een rampscenario met zowel virtuele gewonden als fysieke oefenpoppen met hartslag en ademhaling. Zo leren ze hoe ze de slachtoffers die het dringendst hulp nodig hebben onderscheiden, hoe ze zich onderling moeten organiseren en hoe ze het best communiceren met ziekenhuizen en spoeddiensten.

Vóór elke oefensessie ensceneren de trainers een rampscenario. Met behulp van AI geven ze invulling aan de omgeving en de aard van het incident, het niveau van de stressimpulsen en de ernst van de verwondingen. De sensoren op het lichaam van de hulpverlener meten diens hartslag, spierspanning en zweet. Na de oefening volgt een debriefing met een videoanalyse en een op AI gebaseerde beoordeling van de prestaties.

Aansluitend werd op de eindconferentie ook de green manikin gedemonstreerd. Deze simulatiepop is via groenschermtechnologie geïntegreerd in een virtuele omgeving. De communicatie tussen hulpverlener en slachtoffer gebeurt hier via ChatGPT. Een zoveelste
mooi staaltje van wat technologie voor opleidingen kan betekenen.

Informatie over Campus Vesta, hét multidisciplinaire opleidingscentrum voor professionele veiligheidstrainingen vind je hier.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten