• 21/06/2024

Traditionele Antwerpse cake voortaan met vulling van Elixir d’Anvers

ANTWERPEN – De Antwerpse Bakkersunie koos de 160ste verjaardag van Elixir d’Anvers als het uitgelezen moment om de traditionele Antwerpse cake een hedendaagse twist te geven en ging daarvoor in zee met PIVA en Elixir d’Anvers.

Het klassiek Antwerps gebak is een stevige, smeuïge cake op basis van amandelpoeder. Maar ook al koesteren de senioren hun tradities, er was een consensus dat een 21ste eeuwse toets welkom was. Ook moest de link naar een andere Antwerpse beroemdheid gemaakt worden, met name het befaamde Elixir d’Anvers, die dit jaar haar 160ste verjaardag viert.

Om traditie en vernieuwing in balans te houden in het recept, moest een creatieve combinatie van ingrediënten gevonden worden. Hiervoor werd een dankbare partner in de provinciale school PIVA gevonden, die van creativiteit haar handelsmerk maakt en dit naar haar leerlingen gedreven uitdraagt.

Luk Lemmens (N-VA), gedeputeerde voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: ‘Vanuit de provincie Antwerpen investeren we sterk in PIVA, onder meer in moderne apparatuur en keukens. Maar onze leerkrachten dragen belangrijke attitudes en vaardigheden zoals creativiteit, inzet en fierheid uit, zowel naar onze leerlingen als de buitenwereld. Zo doet de school al mee aan diverse (inter)nationale wedstrijden met haar leerlingen. Het is dan ook een eer dat de Antwerpse Bakkersunie ons hierin erkent en als partner voor deze opdracht betrokken heeft.’

Het uiteindelijke Antwerpse gebak met vulling is een trendy ‘gâteau de voyage’ geworden, een cake die je door zijn compacte presentatie en houdbaarheid makkelijk kan meenemen op bezoek en op reis. De basis van de cake doet nog steeds eer aan het traditionele recept, maar wordt aangevuld met moderne toetsen. Het nieuwe Antwerpse gebak is een combinatie van verschillende smaken zoals lagen amandeldeeg met donkere chocolade, Elixir d’Anvers en de zachte smaak van boterroom.

De Antwerpse Bakkersunie promoot het vakmanschap van de bakkers in de provincie tot ver buiten de Antwerpse grenzen, denk maar aan Antwerpse streekproducten zoals Antwerpse Handjes, het worstenbrood van Verloren Maandag, het Liers Vlaaike en het Roggeverdommeke. Aan dit gekende rijtje voegt men nu de hedendaagse versie van Antwerps gebak toe. Geert Bossuyt van Bakkerij Bossuyt in Ekeren en voorzitter van Bakkers Antwerpen: ‘Het is altijd al een droom geweest als voorzitter om een gebak te maken voor al onze Antwerpse bakkers, de bakkers die lid zijn van de Bakkersunie.’

Elixir d’Anvers is een sterk Antwerps merk en vindt het een fijn initiatief van de Antwerpse Bakkersunie om de bakkers te laten kennis maken met de mogelijkheden van de likeur door middel van dit nieuwe recept. Brand Ambassador Steve Dua: ‘Proef de passie en ons vakmanschap.’

Creativiteit is ook de passie van PIVA. Kris Van Rysselberghe, technisch adviseur bakkerij in PIVA: ‘We hebben in Antwerpen heel lekkere lokale producten waar we in de praktijklessen graag mee aan de slag gaan. Het was dan ook een heel leuke uitdaging om een hedendaagse versie te maken van het Antwerps gebak, met Elixir d’Anvers als hoofdingrediënt. We hebben gekozen voor een ‘travel cake’ of ‘gâteau de voyage’ omdat dit een heel toegankelijk en gemakkelijk te produceren gebak is.’ (EM / Foto Elixir d’Anvers)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten