• 19/06/2024

Tractorsluis in Ezaart, FairTrade in Mol, Driekoningen in Dessel

MOL – Het gemeentebestuur van Mol plaatst nu vrijdag 30 december een tractorsluis in het onverharde gedeelte van de Maaldersstraat in Ezaart om sluipverkeer tegen te gaan. Andreas Verbeke (N-VA), schepen voor mobiliteit: ‘We plaatsen de sluis tussen Maaldersstraat 138 en de Bellekensstraat/Groenvinkstraat. Het onverharde deel van de Maaldersstraat bestaat uitsluitend uit landbouwpercelen. Tractors kunnen de sluis probleemloos passeren, auto’s niet.’

Het onverharde deel van de Maaldersstraat vormt een verbinding tussen de Schoolstraat en de Bellekensstraat/Groenvinkstraat in Ezaart. Het is een populaire route voor fietsers en wandelaars, maar jammer genoeg ook voor auto’s.

Verbeke: ‘Na aanhoudende klachten over sluipverkeer organiseerde het gemeentebestuur verkeerstellingen en onderzochten we bij buurtbewoners het draagvlak voor het plaatsen van een tractorsluis. Het sluipverkeer over deze onverharde weg veroorzaakt stofhinder voor de aanpalende woningen en – zeker bij onaangepaste snelheden – gevaarlijke conflictsituaties met fietsers. Het voorstel van een tractorsluis kreeg voldoende steun bij de bewoners én de tellingen wezen inderdaad sluipverkeer uit.’

De tractorsluis wordt – voor een maximale zichtbaarheid – uitgerust met knipperende wegdekreflectoren. Landbouwvoertuigen, fietsers en wandelaars kunnen de sluis probleemloos passeren, auto’s niet. De aanwezigheid van de sluis wordt bij het begin van de weg duidelijk aangegeven.

Verkoop of serveer jij als Mols bedrijf, horecazaak of vereniging minstens twee FairTrade-producten? Stuur dan een mailtje naar samenlevingsopbouw@gemeentemol.be. Vermeld de naam, het adres en de eerlijke producten die aangeboden worden. Lotte Vreys (CD&V), schepen voor ontwikkelingssamenwerking: ‘Als gemeentebestuur zijn we fier op ons label van FairTradeGemeente sinds 2009. We willen dit label dan ook behouden door de juiste informatie te verzamelen. Ook als je een Molse vereniging, winkel, zaak,… kent waar je minstens twee eerlijke producten kan kopen, vragen we om een mailtje te sturen.’

‘Onze gemeente vindt eerlijke handel en duurzaamheid enorm belangrijk. Op basis van zes criteria werken we hier concreet aan. Eén van de zes criteria houdt in dat onze burgers ook bij Molse ondernemers en verenigingen eerlijke producten kunnen kopen of consumeren. Zo helpen we samen aan een meer duurzame en rechtvaardige wereld.

Op vrijdag 6 januari 2023 zullen naar jarenlange traditie opnieuw weer heel wat zangertjes verkleed op pad gaan van deur tot deur in Dessel (zie foto).

Dit jaar valt Driekoningen terug in de kerstvakantie, veel tijd dus om verkleed langs de huizen te gaan om te zingen voor ‘ne nieuwe hoed.’ In Witgoor zorgt KWB aan de kerk tussen 13 en 17 uur voor gratis chocomelk en iets lekkers voor de kinderen. De volwassenen kunnen er aan democratische prijzen hun dorst lessen. Ook in Dessel voorziet men op het Campinaplein voor alle zangertjes een warm welkom met wat lekkers en dit tussen 14.30 uur en 17 uur. (EM / Foto Gemeente Dessel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten