• 19/07/2024

Tour Elentrik in Korenbloem – ingrepen in Wilrijk, Deurne en Antwerpen

WILRIJK –Kunstenaars gaven twintig grijze nutskasten in de wijken Centrum en Koornbloem in Wilrijk een nieuw uitzicht in het kader van Tour Elentrik. Wilrijk focust al langer op het verfraaien van nutskasten op het openbaar domein. Zo werden kasten op de Bist aangekleed als speelkaarten en dragen andere exemplaren in het district taferelen uit de stripalbums van Jommeke en Lucky Luke. Eind 2020 pakten kunstenaars van Tour Elentrik (een concept van Treepack) een reeks nutskasten aan in de wijken Oosterveld en Elsdonk. In de Valaarwijk werd een kleurrijk eerbetoon gebracht aan folkzanger Ferre Grignard.

Begin november startte een groep street artists van Tour Elentrik op vijftien plaatsen in Wilrijk met het verfraaien van een nieuwe reeks nutskasten. De meeste zijn klaar. In de Koornbloemwijk bevatten alle ontwerpen verwijzingen naar het werk van Panamarenko (Henri Van Herwegen). De kunstenaar, die overleed in 2019, bracht zijn eerste levensjaren door in deze buurt. Op de nutskasten duiken iconische figuren van Panamarenko op zoals Pepto Bismo, de duikboot en het luchtschip. In het centrum prijkt op een kast vlak voor Bibliotheek Bist een tekening van een lezende vrouw. Elders wordt gefocust op de ontstaansgeschiedenis van de Bist. Hans Ides (CD&V), districtsschepen voor cultuur: ‘We zetten met deze nieuwe reeks aanpassingen ons werk in Wilrijk verder, zodat we stap voor stap meer van die kunstwerkjes zien opduiken in elke wijk. Ook in 2022 zullen we hiermee verder gaan. Het is natuurlijk ook fijn om zo het feestjaar van 100 jaar Koornbloemwijk nog wat extra kleur te geven en Panamarenko er prominent in het straatbeeld te brengen.

Om de verkeersveiligheid te verhogen plant stad Antwerpen enkele snelle en tijdelijke verkeersmaatregelen in verschillende districten. In de Waterbaan in Deurne worden er ter hoogte van nummers 173 en 145 twee zwarte rijbaankussens en plooibakens geplaatst. Ter hoogte van nummer 132 en 147 komen er markeringen en plooibakens in de parkeerstroken. Op het kruispunt van de Drakenhoflaan met de Van Notenstraat en de Victor De Langhstraat wordt een zebrapad met een middengeleider en plooibaken geplaatst dwars over de Drakenhoflaan. Op het kruispunt worden hoekuitstulpingen voorzien. De parkeerplaatsen worden afgebakend met markeringen en plooibakens.

In Wilrijk komen ter hoogte van Pastoor De Conincklaan twee rijbaankussens met een middengeleider. Het kruispunt met de Acacialaan wordt compacter gemaakt met jerseys en een middengeleider en krijgt een hoekuitstulping. Ter hoogte van huisnummers 34, 44 en 52 worden verkeersplateaus geplaatst en worden de parkeerplaatsen afgebakend met markeringen en plooibakens. Het district heeft de intentie om het kruispunt van de Pastoor De Conincklaan met de Frans De Cortlaan te voorzien van verkeersremmende maatregelen. Er komt onder meer een zebrapad en fietsmarkeringen dwars over de Doornstraat. Tussen de rijbanen komt een opstelruimte met jerseys en verdrijvingsvakken. Ook tussen fietspad en rijweg komt een opstelruimte. Om de zichtbaarheid te verbeteren worden de parkeerplaatsen onderbroken en worden er 30 meter voor en na de oversteekplaats verdrijvingsvakken aangebracht. Op het Geitepad wordt de bestaande fietssluis geoptimaliseerd. De zigzagbeweging zorgt voor oogcontact met het aankomende auto- en vrachtverkeer. Op het kruispunt Thonetlaan/Thomas Morusplein op Linkeroever worden een asverschuiving en middeneilanden (met jerseys) aangebracht. De parkeerplaatsen worden afgebakend met markeringen en plooibakens. (EM / Foto District Wilrijk)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten