Tot vrijdag ‘proeven’ van job in de horeca in keukeneenheid op het Operaplein
ANTWERPEN – Vandaag (tot 15 uur), morgen en overmorgen (telkens tussen 10 en 15 uur) kan iedereen die dat wil letterlijk en figuurlijk proeven van een job in de horeca. Bezoekers met horeca-ambities kunnen dan aan de slag gaan in een mobiele keukeneenheid op het Operaplein in Antwerpen.
Bjorn Cuyt, provinciaal directeur VDAB: ‘Met dit opzet willen we de jobs in de horeca in de belangstelling zetten. We doen dat samen met de stad Antwerpen en Horeca Forma. De horecasector heeft het heel moeilijk. Niet alleen de afgelopen twee jaar maar ook nu. Openstaande vacatures geraken niet ingevuld. Heel wat mensen die in de horeca tewerkgesteld waren hebben elders werk gevonden. In Antwerpen staan er momenteel 2 000 jobs in de horeca open. Antwerpen is een horecastad, vandaar dat we deze actie doen. Mensen moeten weten dat er werk is in de horeca en 75 procent van die jobs vragen geen diploma of voorkennis. We hebben als VDAB heel veel opleidingen. Door hier aanwezig te zijn willen we die in de kijker zetten en de mensen laten proeven zodat ze weten wat het is om in de keuken te staan of de job als afwasser te doen. Ze kunnen ook zelf vaststellen of ze aanleg hebben voor zaalbediening. Dat kunnen ze uitproberen op het tijdelijk terras dat hier staat.’
‘We hebben zelf mensen uitgenodigd maar we staan ook open voor spontane passanten. Zo staat er momenteel een Oekraïens meisje – dat hier vanmorgen toevallig passeerde – mee in de keuken. Morgen vindt tussen 10 en 15 uur een jobbeurs plaats waar werkgevers (onder meer GZA, Hotel Van der Valk, Hotel Saffier, Bontanic, Le Pain Quotidien en Il Gusto) op zoek gaan naar personeel. 140 kandidaten hebben er zich voor ingeschreven. Vinden ze niet meteen een job, dan kunnen ze nog altijd inschrijven voor een opleiding bij VDAB of bij één van onze partners. De Antwerpse horecasector is heel ruim. Je kan je talenten hier echt wel tot uiting laten komen. Mensen die in ons bestand zaten en die hebben laten blijken dat ze willen werken in de horeca werden sowieso uitgenodigd maar bij deze roep ik iedereen op die werk zoekt om eens langs te komen.’
‘In juni hebben we net hetzelfde in Mechelen gedaan, tussen de horecaterrasjes op de Grote Markt wat nog een iets andere dimensie gaf aan het opzet. De café- en restaurantuitbaters stonden bijna te applaudisseren voor wat wij aan het doen waren. Voor ons was het ook een leerschool en zo konden we hier en daar wat bijsturen. De laagdrempelige jobbeurs die we morgen doen is nieuw. In Mechelen waren het allemaal workshops. De echte meerwaarde is de concrete jobmatching. In het voorjaar trekken we met hetzelfde concept naar Turnhout.’
Erica Caluwaerts (Open Vld), schepen voor werk en economie: ‘Horeca is de maag van onze economie. Wanner die stilvalt, dan stort heel het systeem in elkaar. In het afgelopen jaar nam het aantal vacatures voor horecapersoneel toe met 101 procent in vergelijking met 2021. Deze horeactrailer is een perfect initiatief om mensen op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met de sector.’ Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor sociale economie: ‘De horeca in Antwerpen veert op na de pandemie en snakt naar goede krachten. Dit opleidingsproject brengt horeca en talent samen. Na de foodtruck is er nu ook de horecatrailer.’
Edwin MARIËN