• 19/04/2024

Toren aan Oude Godstraat in Heist-op-den-Berg op spectaculaire wijze gedemonteerd

HEIST-OP-DEN-BERG – De toren van het torengebouw in de Oude Godstraat in Heist-op-den-Berg moet hersteld worden.

 Een telescopische kraan is ter plekke gekomen om de toren te demonteren en te vervoeren naar het Sint-Lambertusinstituut. Daar zullen leerlingen de komende maanden zorgen voor de herstelling. Het was een unieke en delicate operatie.

In hun school zullen de leerlingen de toren nauwgezet onderzoeken. Wat is nog bruikbaar? Wat moet er vervangen worden?

Vervolgens bestellen ze het nodige hout en starten de eigenlijke herstellingswerken. Nadien worden de zinken goten vernieuwd en de natuurleien aangebracht.  

Het Sint-Lambertusinstituut hoopt klaar te zijn met de werken tegen de opendeurdag op donderdag 16 mei 2024.

Alle geïnteresseerden kunnen de herstelde toren dan komen bewonderen. Daarna wordt hij terug op het torengebouw geplaatst. 

Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg is blij dat ze voor deze herstelling kan samenwerken met de leerlingen van het Sint-Lambertusinstituut.

De leerlingen doen praktijkervaring op en de toren wordt in ere hersteld. Een win-winsituatie voor alle partijen. Enkele cijfers: grootte: 4,5 meter op 4,9 meter, hoogte: 3,9 meter, gewicht: vier ton.

Het Torengebouw werd opgetrokken in 1951. Het kwam in de plaats van het huis Brems, een herenhuis genoemd naar de Heistse politicus, provincieraadslid en geneesheer Medard Brems. 

Het huis verdween onder de sloophamer om verkeerstechnische redenen. De provincie Antwerpen kreeg zo de kans om de provinciebaan Heist-Booischot heraan te leggen. 

De politie vestigde zich als eerste in het gebouw, later ook de landmeter en de diensten van het kadaster. 

Een belangrijke verbouwing vond plaats in 1964. Sinds 2007 werden er gemeentelijke diensten in ondergebracht. Momenteel is het Cursuscentrum er gehuisvest.

Maurits WOUTERS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten