• 12/07/2024

Toon Aerts wint eindelijk cross in achtertuin en pakt X2O-badkamertrofee

LILLE – Toon Aerts woont in Rijkevorsel. In zijn buurt worden jaarlijks behoorlijk wat prestigieuze veldritten georganiseerd: Merksplas, Loenhout, Oostmalle en vandaag Lille. Aerts was er nog niet in geslaagd om één van die crossen te winnen maar vanmiddag kwam daar een einde aan. In de Krawatencross maakte hij er een demonstratie van.

Het zit de organisatoren in Lille niet mee. Vorig jaar werd het een wedstrijd in de sneeuw en dit keer hadden ze af te rekenen met regen en wind. Er 2 500 tickets verkocht in voorverkoop maar het was duidelijk dat niet iedereen kwam opdagen. Daarvoor was het weer, vooral in de voormiddag – toen de jongeren aan de bak moesten -, te slecht. Toen de profs aan hun opdracht begonnen kwam  de zon zowaar vanachter een wolkengordijn piepen maar toen was het kwaad al geschied. Lille is normaal een zandcross maar dit keer was het ploeteren. De renners deden bijna tien minuten over het rondje van drie kilometer.’

Geen spek naar de bek van Eli Iserbyt die zijn hoop om nog in aanmerking te komen voor een overwinning voor de CO2-trofee al vlug mocht opbergen. Aerts bouwde zijn voorsprong in het klassement zelfs uit naar 7’23” en kan mathematisch niet meer bijgebeend worden zondag in de slotcross in Brussel. Indien hij niet zou starten krijgt hij een tijdstraf van vijf minuten aangesmeerd dus zelfs in dat geval is hij zegezeker.

Toon Aerts ging als snelste uit de startblokken,achternagezeten door Laurens Sweeck en broer Thijs Aerts. Vanuit de achtergrond kwam Michael Vanthourenhout opduiken. Samen met Sweeck keek hij halfweg wedstrijd al tegen een achterstand van 36 seconden aan. Plots kwam Niels Vandeputte aanzetten. Hij zou finishen op de tweede plaats. Een remonte van Lars van der Haar leverde de Nederlander nog een derde plek op. Tom Meeusen uit Essen werd vierde, Jens Adams uit Rijkevorsel zesde, Thijs Aerts, eveneens uit Rijkevorsel -zevende, Daan Soete uit Grobbendonk achtste en Laurens Sweeck uit Booischot tiende.

Aerts: ‘Ik draag deze zege op aan iedereen die een heel jaar met mij bezig is. Ik denk dan aan de mecaniciens en de kinesist waar ik heel de week ben bij geweest. Ik ben ook blij voor mijn broer, die zevende eindigde. In het begin van het seizoen verloor hij een vinger. Gisteren eindigde hij nog als 26ste maar vandaag ging het een stuk beter. Ik hoop dat hij voor volgend jaar nog een contract krijgt, want in deze tijden weet je dat maar nooit. Eindelijk win ik in eigen streek en dat ik deze trofee binnenrijf is mooi meegenomen. X2O is één van de sponsors die op onze truitjes staat vermeld. Ik heb een ‘geheim plekje’ hier op de Lilse Bergen waar ik altijd ga trainen. Misschien heeft dat wel geholpen. ’

Niels Vandeputte (21) uit Brecht werd tweede op het EK en vorige week zevende op het WK voor beloften maar voor het overige had hij nog geen ereplaats kunnen behalen. Hij was dus dolblij met zijn resultaat. ‘Ik heb mezelf een beetje verbaasd door tweede te worden. Gisteren had ik al een goed gevoel maar toen was het een tactische race. Nu kwam het er gewoon op aan om zo hard mogelijk te rijden. Als je ziet wie hier nog op het podium staat: Aerts en Van der Haar, twee kleppers die vorige week deelnemen aan het WK. Niet niks hé? Mijn seizoenstart was goed maar na Dendermonde sukkelde ik met de rug en de kerstperiode – met die opeenvolging van crossen – is niet ideaal om te herstellen. Gelukkig gaat het beter waardoor ik hoop om de volgende twee weken nog wat te kunnen laten zien.’ In de marge werd vernomen dat het volgend EK veldrijden op de Citadel in Namen zal plaatsvinden.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten