• 27/05/2024

Toerisme Provincie Antwerpen lanceert negen rolstoelvriendelijke wandelingen

MOL – Voortaan vinden wandelaars met wieltjes volop inspiratie voor een deugddoend wandeluitje: een 50-tal kilometer rolvriendelijke routes in en rond de provinciale groen- en recreatiedomeinen, veel toeristische aanraders en gastvrije horeca.

Investeringen in infrastructuur en ondersteuning zorgen bovendien voor extra wandelcomfort. Het is een realisatie van Toerisme Provincie Antwerpen binnen het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’ in samenwerking met talloze partners en vrijwilligers.

Je vindt er autismevriendelijke attracties, een drempelvrije fietstrip langs de Kempenroute of logies met een zorgnetwerk. Via het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’ stimuleerde Toerisme Provincie Antwerpen de voorbije jaren de vakantieparticipatie. Het wandelproject ‘Op Rolletjes’, gesubsidieerd door Toerisme Vlaanderen, betekent een nieuwe stap.

Vrijwilligers van onder meer Camino –  een duurzaam groeiende, ambitieuze groep die innovatieve woonoplossingen creëert – screenden de toegankelijke wandelroutes in de provinciale groen- en recreatiedomeinen. Ook projectpartners G-Sport Vlaanderen, On Wheels, Het Gielsbos en WeTravel2 gaven deskundige input. Dat resulteerde in een 50-tal kilometer rolvriendelijke routes vol variatie: ontspannend, familievriendelijk of een tikkeltje uitdagend. Het gloednieuwe platform bundelt alle wandelingen, route-info en aanraders onderweg. Met de technische omschrijvingen (bijvoorbeeld ondergrond of hellingsgraad), foto’s en toegankelijkheidsfiches schat je de haalbaarheid van een wandeling vooraf perfect in.

Daarnaast investeren Toerisme Provincie Antwerpen en de provinciale groen- en recreatiedomeinen fors in een betere infrastructuur en ondersteuning.

Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor toerisme: ‘We realiseren ingrepen voor een totaal bedrag van bijna 60 000 euro zoals rolstoelvriendelijke picknicktafels, zitbanken of aanlooproutes. Bovendien stellen we alleterreinrolstoelen ter beschikking. Met zo’n rolstoel wandel je vlot op bospaadjes of zandgrond. In het Arboretum Kalmthout huur je gratis een De-Bug, in het Zilvermeer een wombat. Binnenkort volgt een trekwiel in de Hoge Mouw. Een mooie service voor de meer avontuurlijke wandelaar.’

Op de website vind je bovendien alle ingrediënten voor een actieve tussendoorvakantie. Zowel aanraders in de groen- en recreatiedomeinen zelf – van minigolf tot rolstoelduiken – als toeristische toppers in de buurt. Net als cafés en restaurants die je warm ontvangen. Plus toegankelijke logeerplekken waar je uitblaast na je wandeling.

Projectvrijwilligers Kimberly en Els trokken eropuit. Het plezier spat van hun vakantievideo’s. Van een al fresco lunch in het Boshuis van De Averegten tot een initiatie zeilen in het Zilvermeer. Gecombineerd met een wandeling op rolletjes in Mechelen en een overnachting in een hip hotel of knusse vakantiehoeve. ‘Drempelvrij maar vooral plezant. Hopelijk inspireren onze video’s andere wandelaars met wieltjes. Onze boodschap is simpel: gewoon doén.’

Een overzicht van wandelingen, routedetails, toegankelijkheidsinfo en vakantietips vind je hier

De rolstoelvriendelijke wandelroutes situeren citeren zich  in en rond het Rivierenhof (Deurne), De Schorre (Boom), De Averegten (Heist-op-den-Berg), Arboretum (Kalmthout), Hoge Mouw (Kasterlee), Vrijbroekpark (Mechelen), Zilvermeer (Mol), Vrieselhof (Ranst) en Prinsenpark (Retie). (EM / Foto Koen FASSEUR)

Bekijk de filmpjes hier:

Els, Mathis en Wannes in het Zilvermeer: https://www.youtube.com/watch?v=gkPrxChEMRs

Kimberley en Lotte in De Averegten/Vrijbroekpark/Mechelen:  https://www.youtube.com/watch?v=q3uQeLE_WPk

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten