• 15/07/2024

Toegangsweg naar Zilvermeer volledig heraangelegd en er komt Hoppinpunt

MOL – Provincie Antwerpen en de gemeente Mol werken aan plannen om de toegang tot Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer verkeersveiliger en herkenbaarder te maken. De plannen omvatten een volledige heraanleg van de Zilvermeerlaan over een afstand van ongeveer 120 meter.

Tijdens evenementen en op zomerdagen met strandweer kan het bijzonder druk worden aan de ingang ter hoogte van de Zilvermeerlaan. Fietsers en auto’s komen aan uit beide rijrichtingen en zoeken een parkeerplaats, terwijl de Zilvermeerlaan ook heel wat doorgaand auto- en vrachtverkeer telt. Voor bussen van De Lijn is er buiten haltepalen slechts beperkte infrastructuur aanwezig. Omdat het Zilvermeer aan beide zijdes van de Zilvermeerlaan parkeergelegenheid heeft, moeten talrijke voetgangers de weg kruisen. Ook fietsers die komen via het fietspad langs de Kanaalplas moeten de Zilvermeerlaan oversteken.

De verkeersveiligheid structureel verbeteren, kan uitsluitend met een heraanleg van de Zilvermeerlaan ter hoogte van de toegang tot het recreatiedomein. Om de snelheid van doorgaand verkeer te verlagen en de zichtbaarheid van de ingang te benadrukken, voorzien de plannen een groot verkeersplateau met de nodige asverschuivingen. Mireille Colson (N-VA), gedeputeerde voor recreatiedomeinen: ‘Fietsers en voetgangers krijgen een afzonderlijke toegang tot het domein, waarbij een breed zebrapad met middeneiland en voldoende signalisatie een veilige oversteek garandeert. Het verkeersplateau zorgt niet alleen voor een veiligere verkeerssituatie, maar accentueert dankzij een bijzondere vormgeving de inkom van het recreatiedomein als een herkenningspunt.’ De fiets- en wandelboulevard wordt op de kiezelparking doorgetrokken tot aan het fietspad met de Kanaalplas. Op het domein loopt de fiets- en wandelboulevard tot aan het toegangsgebouw.

In beide rijrichtingen krijgt de Zilvermeerlaan bushaltes, waarbij de bussen tijdens het in- en uitstappen stoppen op de rijbaan. Hierdoor moet het verkeer even wachten, wat de veiligheid verhoogt. De bushaltes werden integraal toegankelijk ontworpen, met onder meer verhoogde perrons en een geleidingssysteem voor blinden en slechtzienden. Met financiële steun van de Vlaamse overheid en de Vervoerregio Kempen richt het gemeentebestuur een Hoppinpunt in, dat het overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere faciliteert: deelwagens, deelfietsen, bus, trein,…. Voor het Hoppinpunt aan het Zilvermeer voorziet men de  combinatie van toegankelijke bushaltes, parkeermogelijkheden voor auto’s en fietsers én een geautomatiseerd systeem voor deelfietsen. Naast het Zilvermeer streeft het gemeentebestuur ook naar een Hoppinpunt aan het treinstation.

De plannen zijn na het nodige overleg tussen provincie- en gemeentebestuur ingediend voor de vergunningsaanvraag. Binnenkort volgt verdere informatie over het openbaar onderzoek. Men verwacht de uitvoering van de werken ten vroegste in het voorjaar van 2023. De werken verlopen in verschillende fases zodat men de impact op het doorgaand verkeer kan beperken en de toegang tot het Zilvermeer gegarandeerd blijft. De financiering van de heraanleg gebeurt door het provinciebestuur. Het gemeentebestuur investeert – met Vlaamse steun – in de realisatie van het Hoppinpunt. (EM / Plan Provincie Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten