• 23/06/2024

Tips voor de 32ste open monumentendag van aanstaande zondag

ANTWERPEN – Nu zondag vindt naar goede gewoonte Open Monumentendag plaats. Wil jij Open Monumentendag dit weekend graag meemaken?  Neem dan en kijkje op www.openmonumentedag.be waar alle activiteiten staan uitgestippeld. Open Monumentendag is het grootste culturele ééndagsevenement van Vlaanderen. Het monumentenfeest is in 2020 al aan zijn 32ste editie toe. Het programma is indrukwekkend. Daarom geven wij u hierbij enkele tips, ook voor virtuele ontdekkingstochten.

*Stel je eigen fiets- of wandelroute op langs de vele uitingen van volksdevotie in de Kempen. Erfgoed Noorderkempen zette ze op de kaart Bouwen aan de Hemel: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1QgqBKZ8S7PuarMQCknbaeSNxWw1UKV8. Kies zelf welke jouw interesse wekken. Bekijk ze online of trek erop uit en ontdek ze. Van gevelbeeldjes en wegkruisen tot pijlerkapellen en Mariagrotten.

*Midden op het Moorkensplein staat het statige districtshuis van Borgerhout. Ontdek dit mooie gebouw op een originele manier; luister, wandel, kijk en kom zo meer te weten over dit imposante huis en haar illustere bewoners. Duur: ongeveer 50 minuten. Als je komt schrijf je op voorhand in, ben je maximum met een groepje van vijf en draag je een mondmasker. Inschrijven via  https://openmonumenten.eventsite.be/page/39.

*De Hofkamer is een verborgen pareltje in het centrum van Antwerpen (Oude Beurs 27). Aan de hand van verschillende doe- en zoekopdrachten leer je over de Griekse goden die op het enorme plafondschilderij staan afgebeeld. Als je alle opdrachten tot een goed einde brengt, verdien je een leuk cadeautje. Deze activiteit is vooral gericht op kinderen tussen zes en twaalf jaar. Reserveren via  https://openmonumenten.eventsite.be/page/23.

*Fort Oelegem was wat de buitenring betreft het laatst gebouwde en sterkst bewapende fort. Tijdens Open Monumentendag krijg je in het belangrijkste Antwerpse Buitenfort een uitleg over het fort en zijn bewoners: de vleermuizen. Vooraf verplicht inschrijven via info@fortoelegem.be. Stevig schoeisel, trui en een zaklamp zijn aan te raden. Rondleidingen om 11 uur, 14 uur en 15u30  (duurtijd 30 minuten).

*Geniet van 14u30 tot 15u30 van een prachtig online orgelconcert. Het concert wordt gespeeld in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen. Na de inleidende lezing in het Vleeshuismuseum is Bart Rodyns gastheer. Meer info op www.orgelinvlaanderen.be

*In de Lange Leemstraat 26 in Antwerpen staat een bijzonder gebouw van de stadsarchitect Pieter Dens. In dit unieke historische pand schuilt de geschiedenis van een negentiende-eeuwse meisjesschool. Kom langs, scan de QR-code aan de gevel en luister naar de podcast die je in klank en woord meeneemt terug in de tijd. Meer info: https://soundcloud.com/advnvzw/podcast-van-oude-gebouwen-en-dingen-die-…

*Het Gevaert project in Mortsel werd opgestart in 2016, in navolging van de zoektocht naar een gemeenschappelijk verleden (en identiteit) voor de Zuidrand.  Samen met de vrijwilligers en enkele oud-werknemers, bracht men de verschillende plaatsen op de maquette in kaart en werden de verhalen gelinkt aan de juiste locatie. Het prachtige resultaat van deze samenwerking kan je ontdekken via http://gevaert.dezuidrand.be/#Home

*Het zwembad in de Veldstraat, een art-decogebouw uit 1932, is het oudste bewaard gebleven openbaar zwembad van de stad Antwerpen. Maak een virtuele wandeling via  https://kuula.co/share/collection/7lydp?fs=1&vr=1&initload=0&thumbs=2&m… (EM / Afbeelding FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten