• 21/06/2024

Tineke den Dulk gehuldigd als verdienstelijkste topsportstudent bij UAntwerpen

ANTWERPEN –  Gisteren vond de viering van de Panathlon Antwerpen & PCU Antwerpen Sportpersoonlijkheden 2022 plaats in de kapel van de Grauwzusters – daterend van 1887 – op UAntwerpen.

Voor heel wat studenten gaan studeren en topsport bedrijven hand in hand. UAntwerpen telt dit academiejaar een recordaantal van 128 topsportstudenten, van wie 59 mannen en 69 vrouwen. De populairste sporten zijn hockey (30 studenten), voetbal (21), basketbal (twaalf) en wielrennen (tien). De Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen – met opleidingen tot arts en kinesist – is goed voor 38,3 procent van de topsporters.

Naar jaarlijkse traditie werd de Ere-rector Francis Van Loon Award uitgereikt aan één van de drie genomineerde UAntwerpen-topsportstudenten, voor hun verdienstelijke sportprestaties in combinatie met hun studie. Die eer viel dit keer te beurt aan Tineke den Dulk (midden op de foto). Zij studeert theater- en filmwetenschappen, maar blinkt ook uit in het shorttrackschaatsen.

Den Dulk (25) is een echte Friese, geboren in het mekka van de schaatssport: Leeuwarden. Omdat haar kansen om te schitteren in het Nederlandse team zo goed als onbestaande zijn, vroeg ze de Belgische nationaliteit aan. Voor ons land wil ze uitblinken op de Olympische Spelen van 2026 in Milaan. In de individuele nummers zit dat er niet in, op de mixed relay des te meer.

‘Het was Hanne Desmet die me overtuigde om Belg te worden. Terwijl Hanne en haar broer Stijn met de Nederlandse top trainen in Leeuwarden, doe ik dat met het Belgische team in Hasselt. Wat ik het meeste mis in België zijn mijn ouders. En hindernissen bij het fietsen. Klinkt raar he want in Leeuwarden vind je niet meteen heuvels maar wel bruggen en viaducten.’

Tineke heeft het niet makkelijk om haar sport op hoog niveau te beoefenen. Ze verdient bij als dierenoppas en organiseerde een crowdfunding. ‘Normaal studeer ik dit jaar af. Ik voldoe aan alle vereisten om een topsportstatuut te krijgen maar dat betekent niet dat dit automatisch wordt toegewezen. Nu, angst om niet geselecteerd te worden voor de Team Relay heb ik niet meteen. Daarvoor is de keuze te beperkt. Maar we moeten ons eerst nog wel zien te kwalificeren.’

‘Het is niet voldoende om als ploeg te presteren om naar de Spelen te mogen, ook individueel moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Samen trainen doen we nooit. Op de dag van de wedstrijd oefenen we een beetje. In België heb je geen specifieke baan om shorttrack te beoefenen. Het zijn hier vooral oude banen waarop het moeilijk is om goed ijs aan te maken.’

Het podium was volledig vrouwelijk. Naast Tineke was ook Camine Van Hoof (rechts op de foto) uit Kontich genomineerd. Zij studeerde vorig jaar af in de wijsbegeerte, maar is ook breakdancer. Zij is Belgisch kampioene en haalde de tiende plaats op het WK. De derde kandidaat-winnares was op stage. Eline Verstraelen uit Kapellen studeert toegepaste economische wetenschappen en is daarnaast ook zeilster in de ILCA 6-klasse. Ze is wereldkampioene U21.

De trofee voor de Panathlon Antwerpen Sportpersoonlijkheid 2022 werd eveneens uitgereikt. Dit jaar mocht Benjamin Gérard (links op de foto), oprichter en coördinator van klimclub Rising You, de trofee in ontvangst nemen. De club leidt vluchtelingen op via de klimsport, faciliteert hun integratie en biedt ondersteuning in het leren van Nederlands. De club ontstond in 2015 en vindt onderdak in Park Spoor Noord. Gérard: ‘Dit jaar beginnen we ook met yoga want we bereiken op dit moment nog te weinig meisjes met een migratie-achtergrond.’ Bedoeling is ook om de jongeren aan werk te helpen. Sinds de oprichting van de club is dat al met 250 van hen gelukt. De meesten zijn tewerkgesteld in de Haven.

Edwin MARIËN

Foto Marc DEMARTIN (Sport in de Kijker)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten