• 18/07/2024

Picture by Alex Whitehead/SWpix.com – 13/08/2022 – Cycling – UCI Para-cycling Road World Championships – Baie-Comeau, Quebec, Canada – Road Race – Belgium

Tim Celen uit Geel wint na wereldtitel tijdrijden nu ook de wegrit

GEEL – Tim Celen, geboren in Geel en wonend in Ham, heeft op de wereldkampioenschappen Para-cycling in het Canadese Baie-Comeau de wegrit gewonnen in de klasse MT2.

Hij klopte de Amerikaan Dennis Conners en de Duitser Maximilian Jäger in de sprint. Hij verlengt daarmee zijn titel.

De 24-jarige Tim Celen beleefde al een fantastisch jaar, en vandaag zette hij de kers op de taart: hij kroonde zich tot wereldkampioen op de weg na een machtige sprint. Celen controleerde de hele wedstrijd en maakte op de klimmetjes de koers hard. Steevast nam hij daar de leiding en deed hij zijn concurrenten pijn. In de laatste rechte lijn kwam het aan op een sprint met vier. Celen hield zijn naaste belager Conners af.

Celen was de titelverdediger in de wegrit. Het is de tweede wereldtitel voor Tim op dit WK, want ook in de tijdrit was hij de beste. Celen: ‘Voor dit scenario zou iedereen natuurlijk tekenen. Het is te schitterend voor woorden. Ik was goed, maar je moet het nog altijd doen. Ik ben blij dat ik mijn wereldtitel kon verlengen. Ik dacht dat 2021 overtreffen moeilijk zou worden, maar ik denk dat ik het nu toch gedaan heb. Het zal pas morgen doordringen waarschijnlijk.’

In 2023 worden de wereldkampioenschappen Para-cycling met heel wat andere disciplines van het wielrennen georganiseerd in Glasgow. Iets om naar uit te kijken, ook voor Tim. ‘Het is goed voor de promotie van onze sport. Af en toe zijn we daar toch al mee bezig.’

Paralympic Team Belgium is bezig aan een geweldig WK. Na drie dagen staat de medailleteller op zes stuks, waaronder vier wereldtitels.

Het is nu al een ongezien wereldkampioenschap wielrennen voor ons land. Morgen rijden Koen Heuvinck (C1), Ewoud Vromant (C2), Louis Clincke (C4) en de mannentandem Milan Thomas /Jonas Goeman hun wegrit.

In de tijdrit voelde Celen zich goed in zijn sas en hij bouwde meteen een voorsprong uit. Na één ronde kwam hij door met meer dan een halve minuut voorsprong op zijn naaste belager, de Duitser Maximilian Jäger.

In ronde twee bouwde hij die verder uit: Celen werd wereldkampioen en dit tot zijn eigen verbazing., Jäger werd tweede op 45’’, de Australiër Stuart Jones volgde op plaats drie op 1’35’’

Celen: ‘Ik voelde me heel goed tijdens de wedstrijd en dit is natuurlijk geweldig.’ Hij beleefde na de race een emotioneel moment met de staf en droeg de overwinning op aan zijn overleden grootmoeder.

‘Zij was vorig jaar superblij toen ik wereldkampioen werd, dus ze zou nu ook erg fier zijn. Deze is voor haar.’ (EM / Foto BPC)”

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten