Tijdens de Sneeuwklokjesdagen wandel je langs duizenden bloempjes
KALMTHOUT – De krokusvakantie is het ideale moment om met de kinderen geen krokussen, maar wel sneeuwklokjes te ontdekken in het Arboretum Kalmthout. Via een uitgestippelde wandeling – volg de sneeuwklokjespijlen – kom je enkele spannende, sportieve of fotogenieke uitdagingen voor kinderen tegen. Die hebben te maken met het fragiele winterbloeiertje. Kunnen de kinderen alle vragen beantwoorden? Dan slepen ze een leuk cadeautje in de wacht waaraan ze thuis nog meer sneeuwklokjesplezier beleven. De speurkaart kost 2,5 euro en is aan de balie te koop. Voor kinderen jonger dan twaalf jaar is de toegang tot de tuin gratis.
Elk jaar, en elk jaar méér en méér, bloeien de sneeuwklokjes van Arboretum Kalmthout uitbundig. Dit jaar mogen sneeuwklokjesliefhebbers corona-veilig genieten van dit winters hoogtepunt langs een uitgestrekt buitenparcours. Wie de arboretumtuin wil bezoeken, moet vooraf een ticket met tijdslot reserveren via www.arboretumkalmthout.be.
Vanaf het Valentijnsweekend kunnen bezoekers zich helemaal laten betoveren door bloeiende sneeuwklokjestapijten in de tuin van Arboretum Kalmthout. Op een uitgestippelde wandeling langs hagelwitte bloemkopjes, komen ze heel wat botanische en historische feiten te weten over de verschillende soorten Galanthus. De route- en informatiebordjes staan ondertussen uit en ook de sneeuwklokjes komen vastberaden tevoorschijn, al zijn ze dit weekend nog even bedekt onder een laag ijs en sneeuw. Met de zachtere temperaturen op komst, kunnen ze vanaf zondag hun Franse naam perce-neige alle eer aandoen en zich een weg doorheen de smeltende sneeuw zoeken.
Anders dan de vorige edities van het Sneeuwklokjesweekend, is er nu géén sneeuwklokjesverkoop voorzien, noch een tentoonstelling binnen. Maar het sneeuwklokjesparcours houdt verrassingen in, met 150 hangende sneeuwklokjes-kokedama’s bijvoorbeeld. Deze gebonden Japanse kunstwerkjes zien er uit als zwevende mosbollen waaruit sneeuwklokjes bloeien. Stuk voor stuk zijn ze met de hand gemaakt door de vrijwilligers van het arboretum.
Niet enkel in de lucht of te midden van borders, maar ook in potten voelen sneeuwklokjes zich thuis in het arboretum. Bezoekers krijgen enkele wondermooie antieke sneeuwklokpotten te zien in de vitrines van de Gloriëtte, het witte tuinprieel. En aan de Oude Loods, op een boogscheut van het tuinpad, kun je binnenkijken in etalages gevuld met sneeuwklokjes-curiosa en bijzondere sneeuwklokjes uit de arboretumcollectie.
Sneeuwklokjes bestaan er in honderden variëteiten, met soms bijzonder subtiele verschillen. Wie zich even verdiept in de wereld van de sneeuwklok, ontdekt dat determineren van planten niet supermoeilijk hoeft te zijn, maar dat het wél goed kijken en opletten is. Bezoekers krijgen op hun wandeling enkele determinatietips voor beginners om er alvast mee van start te gaan. Het plantencentrum en de cadeau-en boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten maar de bezoekerstoiletten blijven wel beschikbaar. De sneeuwklokjesdagen duren tot zondag 21 februari. (EM /Foto Arboretum Kalmthout)