• 19/05/2024

Tiende Antwerps buurtsecretariaat officieel geopend in Merksem

MERKSEM – Vandaag opende het buurtsecretariaat Merksem officieel de deuren, in het voormalige politiekantoor aan de Borrewaterstraat, naast het districtshuis. Lokale socio-culturele verenigingen en bewonersgroepen kunnen er gebruik maken van een kantoorruimte, advies krijgen over hun werking, en netwerken met organisaties uit de buurt. Met de opening van dit tiende buurtsecretariaat blijft stad Antwerpen inzetten op kwaliteitsvolle infrastructuur en ondersteuning voor verenigingen.

Sinds 2019, met de sluiting van het vorige buurtsecretariaat in Ontmoetingscentrum Merksemdok, had Merksem geen vast contactpunt voor lokale verenigingen meer. Het nieuwe buurtsecretariaat in het voormalige politiekantoor aan de Borrewaterstraat biedt hen opnieuw een kwaliteitsvolle uitvalbasis aan. Verenigingen en bewonersgroepen die willen gebruikmaken van Buurtsecretariaat Merksem moeten eerst lid worden. Dat is gratis en biedt hen tal van voordelen.

Ze kunnen elke dag de kantoorruimte en het vergaderlokaal van het buurtsecretariaat gratis reserveren. Ze kunnen ook kantoormateriaal gebruiken, documenten printen, papieren lamineren en computers gebruiken. Deze computers zijn uitgerust met software voor administratie en boekhouding, zodat verenigingen en bewonersgroepen snel en eenvoudig hun financiën kunnen opvolgen.

Karim Bachar (Vooruit),  schepen voor samenlevingsopbouw:  ‘In heel Antwerpen zijn al 350 verenigingen lid van een buurtsecretariaat. Met de opening van een tiende buurtsecretariaat in Merksem creëren we hier opnieuw een laagdrempelige werk- en ontmoetingsplek voor verenigingen en bewonersgroepen. En dat is nodig want zij zijn enorm belangrijk voor het sociale weefsel in onze stad. Ik ben onder de indruk van de grote diversiteit van de aanwezigen, enorm veel gemeenschappen: jong en oud, van een buurtcomité tot een samentuin, van vrouwenorganisatie tot seniorenvereniging, van werking rond kansarmoede tot liefde voor de natuur. Het is net die diversiteit die de drijvende kracht is in onze stad en die nu van dit buurtsecretariaat kan gebruik maken.’

Medewerkers van het Team Verenigingen van stad Antwerpen geven in het buurtsecretariaat advies over administratie, financiën, subsidies, wetgeving,… op maat van verenigingen en bewonersgroepen.

Dankzij het gedeeld ruimtegebruik is het buurtsecretariaat ook een ontmoetings- en netwerkplek voor verenigingen. Zo kunnen lokale initiatieven er elkaar vinden, ervaringen uitwisselen en gemakkelijker samenwerken aan acties voor de buurt.

Ivo VAN DE KORPUT

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten